Tsunami op Salomonseilanden

Print
Na een zware aardbeving ter hoogte van de Salomonseilanden in de Stille Oceaan heeft een tsunami maandagochtend de kusten van het westelijke eiland getroffen. Volgens de autoriteiten vielen er daarbij al minstens vijf doden en is ook de materiële schade aanzienlijk.
Zeker 60 huizen stortten in, vertelde regeringswoordvoerder Alfred Maesulia maandagochtend op de Amerikaanse zender CNN. Volgens hem loopt de schade op tot in de miljoenen. Over heel de getroffen gebieden zijn de telefoonverbindingen uitgevallen, daardoor is het erg moeilijk om een precies overzicht van de schade en van de gewonden te krijgen.

De vloedgolf die op de aardbeving volgde zou vooral de strohutten in de buurt van het strand vernield hebben. De tweede grootste stad van het eiland, Gizo, werd volgens de eerste berichten ook zwaar getroffen. In die stad bevinden zich heel wat hotels.

Het tsnunami-waarschuwingscentrum in Hawai kondigde na de aardbeving om 22.39 uur een tsunami-alarm af. Acht minuten later volgde een tweede beving. Die had een kracht van ongeveer 6,7 op de schaal van Richter. Daarna volgden volgens de Amerikaanse geologische autoriteiten nog minstens zes naschokken.
Het epicentrum van de aardbeving lag op ongeveer 350 kilometer ten noordwesten van Honiara.