«Sven Nys beging een jeugdzonde»

BRUSSEL -

BR>De Belgische Wielrijdersbond kan zich vinden in de uitleg die Sven Nys gisteren verschafte over het verloop van het WK veldrijden voor profs in Sint-Michielsgestel. De grootste hoop voor het regenboogshirt voerde een domme beoordelingsfout aan voor zijn verlies en de kras op de plaat met de Brabançonne. «Een jeugdzonde», knikten bondsvoorzitter Laurent De Backer en voorzitter Jean Bollen van de Nationale Sportcommissie. «Volgend jaar beter.»

De volkswijsheid vierde hoogtij in het bondsgebouw, waar Sven Nys voor een gesprek was uitgenodigd.

Ze dronken een glas, ze pisten een plas en alles bleef zoals het was.

Veel meer viel ook niet te verwachten van het koffiekransje dat Laurent De Backer belegde na het voor België desastreuze WK bij de profs. Nauwelijks een dik kwartier hadden de betrokkenen nodig om een gezamenlijk perscommuniqué uit hun mouw te schudden. Geen vermanend vingertje, geen stemverheffing. Niets verstoorde het gesprek.

«Dat was ook niet nodig», bleef het oordeel van Nys, die begrip opbracht voor de vraag om het gesprek. «Ik blijf vinden dat ik mijn kansen verdedigde zoals dat van mij werd verwacht. Slechts één stommiteit mag men mij aanwrijven. Groenendaal weekte zich in de eerste ronde van mij los door niet door de

pitlane

te rijden zoals ik deed. Wist ik veel in welke zin de materiaalpost na de junioreswedstrijd was aangepast. Ik koos ongewild voor de blubber, terwijl Groenendaal met Mario De Clercq in het wiel het aangepaste parcours bleef volgen. Daar werd het verschil gemaakt. Een beoordelingsfout, meer was het niet. Maar wel een fout met verstrekkende gevolgen, want ik werd als Rabobank-renner meteen in een verdedigende rol gedwongen. Het overkomt me geen twee keer.»

De bondsbonzen konden zich vinden in die ontleding van de wedstrijd. Bondscoach Eric De Vlaeminck iets minder. «Sven is jong maar ervaren genoeg om zich niet meer te bezondigen aan dat soort inschattingsfouten. Maar ik begrijp hem wel. Bart Aernouts maakte bij de junioren het verschil door meteen voor een fietswissel te kiezen. Na de titelstrijd voor de jongsten werd de materiaalpost aangepast omdat er mensen het woord

wedstrijdvervalsing

in de mond hadden genomen. Die wijziging werd de profs pas kenbaar gemaakt net voor hun wedstrijd, via de geluidsinstallatie op de omloop. Voor een kennismaking was het toen al te laat.»

Aangeboden door onze partners