Goed gesprek tussen Nys en Bond

VELDRIJDEN
BR>Gisteren vond een open gesprek plaats tussen Sven Nys, bondscoach Eric De Vlaeminck, de bondsvoorzitter Laurent De Backer en de voorzitter van de Nationale Sportcommissie Jean Bollen, ten einde het koersverloop van de Wereldkampioenschappen veldrijden in Sint-Michielsgestel te bespreken. Nys maakte van de gelegenheid gebruik om uitvoerig zijn standpunt uit te leggen. Hij verklaarde dat hij in de eerste ronde een beoordelingsfout maakte en aldus in een moeilijke positie werd gemanoeuvreerd, hopende dat hij, wanneer Groenendaal zou worden bijgehaald, op zijn beurt een poging tot ontsnapping kon wagen. De KBWB kon zich na de uitleg die door Sven Nys gegeven werd, vinden in dit standpunt. Beiden hopen volgend jaar samen opnieuw voor een Belgische wereldtitel te kunnen zorgen.

TENNIS
Agassi forfait, Malisse tegen Goldstein
Andre Agassi heeft zich teruggetrokken uit het tennistornooi van San José. De nummer een van de wereld heeft last van zijn rug. Agassi had dinsdagavond in actie moeten komen in de Californische stad. Bij aankomst deelde hij tornooidirecteur MacKay mee dat hij tijdens de vlucht van Londen naar San Francisco last had gekregen van krampen onder in de rug. Hij ging de baan op voor een training maar keerde na enkele minuten terug naar de kleedkamer. De tornooiarts bevestigde de blessure. Hij wordt vervangen door lucky loser Scott Humphries.
In de eerste ronde van het ATP-tornooi van San Jose vielen er dinsdagavond geen verrassingen. De Amerikanen Michael Chang, vierde reekshoofd, en Jim Courier, vijfde reekshoofd, plaatsten zich moeiteloos voor de tweede ronde. In die tweede ronde speelt onze landgenoot Xavier Malisse tegen de Amerikaan Paul Goldstein, die in twee sets, 6-3 en 7-6 (7/4), zijn landgenoot James Blake uitschakelde.

ATP Dubai
Enkelspel, eerste ronde: Nicolas Lapentti (Ecu/3) - Oliver Gross (Dui) 6-3, 6-2; Felix Mantilla (Spa/6) - Byron Black (Zimbabwe) 7-6 (8-6), 6-2; Jiri Novak (Tsj) - Emilio Alvarez (Spa) 6-3, 1-6, 6-1; Andrei Pavel (Roe) - David Prinosil (Dui) 6-2, 6-2; Galo Blanco (Spa) - Sjeng Schalken (Ned) 6-3, 6-3; Wayne Black (Zim) - Daniel Vacek (Tsj) 6-2, 6-3; Jerome Golmard (Fra/8) - Francisco Clavet (Spa) 6-4, 4-6, 6-1; Hicham Arazi (Mar/7) - Rainer Schuttler (Dui) 6-2, 6-3; Stefan Koubek (Oos) - Juan Antonio Marin (C-R) 6-3, 6-2; Albert Costa (Spa/4) - Alberto Berasategui (Spa) 6-4, 7-5.

BILJART
Ceulemans en Merckx naar WK
Raymond Ceulemans en Eddy Merckx doen voor Belgie mee aan het wereldkampioenschap driebanden voor landenteams. De titelstrijd wordt van donderdag 17 tot zondag 20 februari door 24 duo's gespeeld in het Duitse Viersen. Ons land is uitgeloot in groep F met Italie en Zuid-Korea als tegenstanders. De acht poulewinnaars spelen de kwartfinales op zaterdag. Die dag staat ook de voorlaatste ronde op het programma. Troosting en finale worden op zondagnamiddag afgewerkt.
De groepsindeling: A: Nederland A, Oostenrijk en Zwitserland; B: Zweden, Griekenland en Argentinie; C: Duitsland A, Mexico A en Jordanie; D: Portugal, Mexico B en Turkije; E: Japan, Verenigde Staten en Duitsland B; F: Belgie, Italie en Zuid-Korea; G: Frankrijk, Denemarken en Egypte; H: Peru, Spanje en Nederland B.

OLYMPISCHE SPELEN
Openingsceremonie: vliegende schotel
De openingsceremonie van de Olympische Spelen in september in Sydney zal een groot waterspektakel zijn met vliegende schotels. De openingsshow, die ongeveer 10 minuten zal duren, zal de organisatoren zo'n 6,5 miljoen dollar (260 miljoen frank) kosten. Het totale budget voor de Spelen bedraagt 31 miljoen dollar (1,24 miljard frank).
De regisseur van het waterspektakel, Ric Birch, is ervan overtuigd dat de ceremonie de verbeelding en de creativiteit van de Australiërs zal weerspiegelen. Voor de openingsceremonie zal een beroep worden gedaan op Griekse en Australische koren, die de originele Olympische hymne zullen zingen. Dit gebeurt voor het eerst sinds de Spelen van 1896.

ZEILEN
Godfroid (Finn) derde
Onze landgenoot Sebastien Godefroid is derde geworden in de Sail Auckland Regatta (4/2 tot 8/2), de laatste van de Down Under Series. De wedstrijd werd gewonnen door de Pool Mateusz Kusznierewicz voor de Brit Ian Percy. De Zweed Frederik Loof gaf op wegens ontevredenheid over de organisatie. Van 10 tot 15 februari wordt het Nieuw Zeelands kampioenschap gezeild.

WATERPOLO
Loting EK-kwalificatietornooi
De Europese Zwemfederatie heeft woensdag de uitslag van de loting voor de Europese kampioenschappen voor mannen B en junioren (jongens en meisjes) bekendgemaakt. De Belgische mannenploeg staat van 19 tot 21 mei tegenover Oostenrijk, Groot-Brittannië en Denemarken. De Belgische junioren (jongens) spelen hun kwalificatietornooi in Turkije tegen het gastland, Groot-Brittannië en Frankrijk. In beide gevallen plaatsen de twee beste landen zich voor de eindronde.
EK: Mannen B: Kwalificaties: Groep A (in België): België, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Denemarken; Groep B (in Macedonië): Macedonië, Tsjechië, Finland, Zwitserland. Eindronde: Groep A: 2 kwalificatielanden, Malta, Polen, Turkije, Moldavië; Groep B: 2 kwalificatielanden, Wit-Rusland, Oekraïne, Frankrijk, Israel.
EK: Junioren jongens: Kwalificaties: Groep A (in Georgië): Georgie, Roemenië, Litouwen; Groep B (in Tsjechië): Tsjechië, Macedonië, Nederland, Zwitserland; Groep C (in Turkije): Turkije, België, Groot-Brittannië, Frankrijk. Eindronde: Groep A: Rusland, Griekenland, Kroatië, 1 kwalificatieland; Groep B: 2 kwalificatielanden, Slovakije, Italië; Groep C: Hongarije, Spanje, Slovenië, 1 kwalificatieland; Groep D: 2 kwalificatielanden, Joegoeslavië, Duitsland.
EK: Junioren meisjes: Kwalificaties: Groep A: Tsjechië, Rusland, Duitsland; Groep B: Spanje, Zwitserland, Hongarije; Groep C: Groot-Brittannië, Italië, Portugal; Groep D: Frankrijk, Nederland, Griekenland, Slovakije.

ATLETIEK
VAL en LBFA tegen benoeming Bart Cleppe
De Raden van Beheer van de Vlaamse Atletiekliga (VAL) en van de Ligue Belge Francophone d'Athlétisme (LBFA), en dus ook de leden die deel uitmaken van het Uitvoerend Comité van de Koninklijke Belgische Atletiekbond (KBAB), gaan niet akkoord met de aanstelling van Bart Cleppe als coördinator van de KBAB. Cleppe zou bij de atletiekbond sportief-technische taken gaan vervullen en als verbindingsman fungeren tussen de topatleten en de federatie. «Slechts wanneer beide liga's via hun afvaardiging hun goedkeuring hieromtrent hebben gegeven, kan een eventuele aanstelling overwogen worden,» zeggen VAL en LBFA.

BOKSEN
Lennox Lewis op 29 april tegen Michael Grant
De Britse wereldkampioen Lennox Lewis verdedigt op 29 april in de Madison Square Garden in New York zijn wereldtitel tegen de Amerikaan Michael Grant. Een betaalzender betaalt Lewis 10 miljoen dollar voor de kamp. Grant, die in 31 wedstrijden ongeslagen is (tegen bescheiden tegenstanders), krijgt 4 miljoen dollar. Lewis gaf aan dat hij voor zijn afscheid van de bokswereld toch nog tegen Mike Tyson wil vechten.

WIELRENNEN
Ronde van de Middellandse Zee: Kirsipuu wint openingsetappe
Jaan Kirsipuu is de man van het prille seizoenbegin in Europa. De Est uit de Franse AG2R-formatie won woensdag ook de eerste etappe in de Ronde van de Middellandse Zee, een rit over 118 km tussen Carcassonne en Béziers. Vorige week kaapte hij in de Ster van Besseges de 1e, de 3e en de 6e etappe weg.

Zeilschip officieel hotel tijdens WK
Een zeilschip van 187 meter lang zal dienen als officieel hotel tijdens de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg in oktober in Plouay. Woensdag kwamen de betrokken partijen, de organisator (Bretagne 2000) en de eigenaar van het schip, tot een overeenkomst. De vijfmaster, die 191 hutten telt, zal tussen 6 en 16 oktober in Lorient aanmeren.

Bettini wint in Mallorca
De Italiaan Paolo Bettini bracht woensdag in de Ronde van Mallorca de vierde proef op zijn naam. In de 158 km lange etappe tussen Soller en Puerto de Soller moest Erik Zabel andermaal genoegen nemen met de dichtste ereplaats. In dezelfde tijd eindigden verder de Duitser Marcel Wust en de Spaanse wereldkampioen Oscar Freire. De Spanjaard Francisco Cabello blijft leider in de algemene stand.

Gotti ontkent dopinggebruik
De Italiaanse wielerprof Ivan Gotti, die door het Italiaans Olympisch Comité beschuldigd is van dopinggebruik, beweert dat zijn verhoogde hematocrietwaarde van meer dan de toegelaten 50 procent te wijten is aan parasieten in de ingewanden.
«Ik nam enkel en alleen aminozuren en vitaminen,» stelde Gotti bij een ondervraging door het parket van Bologna. Het Italiaanse gerecht voert nu reeds vele maanden een onderzoek naar het gebruik van doping in de wielersport en een dopingnetwerk onder leiding van de Italiaanse sportarts Michele Ferrari.

AUTOSPORT
Verstappen breekt ronderecord
Jos Verstappen blijft bij zijn terugkeer de Formule 1-wereld verbazen. De 27-jarige Nederlander brak woensdag in zijn Arrows op het circuit van Barcelona het ronderecord. Met 1'20.6 liet hij de snelste tijd van het jaar noteren. Verstappen was dinsdag met 1'21.9 ook al de rapste van de dag. De Nederlander verbaasde ook zichzelf. «De auto staat nog niet op punt. Een lage 1'20 moet mogelijk zijn,» aldus Verstappen.

AUTOSPORT
Duitse Formule 3: Tom Van Bavel in Nederlandse dienst
Van Amersfoort Racing, de enige Nederlandse renstal in het Duits Formule 3-kampioenschap, heeft de 18-jarige Belgische piloot Tom Van Bavel vastgelegd.
Van Bavel was vorig seizoen Belgisch kampioen in de Formule Ford. Hij wordt teamgenoot van de Nederlander Jeroen Bleekemolen (18), in 1998 winnaar van de Nederlandse en Benelux-titel in de Formule Ford.

SNOOKER

Uitslag tweede ronde: J. Higgins (Sch) - J. White (Eng) 4-6 (69/52 - 69/44 - 38/86 - 13/94 - 73/41 - 40/69 - 50/79 - 75/2 - 34/85 - 8/117); K. Doherty (Ier) - A. Carter (Eng) 6-0 68/45 - 60/38 - 121(104)/0 - 115(67)/0 - 114(83)/0 - 65/11.

BASKET
Gentse fusie met drie?
Op initiatief en in aanwezigheid van bondsvoorzitter Cyriel Coomans en liga-voorzitter Francis Jennes zijn de vertegenwoordigers van KBBC Siemens Gent, BBC Brother Gent en BBC Brother Gentson dinsdagavond in Gent samengekomen.
De verschillende partijen zijn bereid de fusie tussen de betrokken clubs door te zetten op voorwaarde dat de volwaardige identiteit van de jeugdwerking in de drie clubs behouden blijft en dat er een topploeg in eerste kasse en een satellietclub in tweede klasse komt. De gesprekken zullen binnenkort worden voortgezet.

TRIATLON
Einde Flanders Coast nabij
Indien de Flanders Coast Triatlon van Middelkerke binnen de maand geen sponsor vindt van 300.000 frank is de wedstrijd ten dode opgeschreven. De Flanders Coast ontving vorige week van Topsport Vlaanderen 2002 de melding dat de triatlon niet meer wordt gesteund. Tot dit jaar behoorde de Flanders Coast tot de ongeveer 30 organisaties die via Topsport Vlaanderen 2000 een deel van de ruim 30 miljoen frank overheidssteun kregen. «Onbegrijpelijk dat we uit de boot vallen. Net nu Luc Van Lierde tot sportman en sportpersoonlijkheid van het jaar is uitgeroepen,» luidt het bij de organisatie.