Grote kuis bij Rode Kruis

Het gerommel aan de top van het Belgische Rode Kruis blijft aanhouden. Na het ontslag van Stefanie Rutten, de persoonlijke assistente van nationaal voorzitter prinses Astrid, moet nu ook Guido Kestens, voorzitter van het Rode Kruis Vlaanderen, opstappen.

ssimons

BR>

Bij een motie van wantrouwen in de gemeenschapsraad kreeg Kestens te weinig steun van de leden. Enkele leden van de gemeenschapsraad vinden dat Kestens te veel toegevingen deed aan de entourage van prinses Astrid, sinds 1994 nationaal voorzitter van het Belgische Rode Kruis.

”Die kritiek is ongegrond”, reageert Kestens. ”Ik ben niet plat op de buik gegaan voor het hof. Vorige maand heb ik nog het ontslag geëist van assistente Stefanie Rutten. Prinses Astrid heeft duidelijk laten weten wat ze daarvan vond.”

Een aantal leden ziet hierin een definitieve breuk met het koningshuis. ”Dat is hún interpretatie”, zegt Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van het Rode Kruis Vlaanderen. ”Op de vergadering heeft de gemeenschapsraad haar eerdere standpunt over het ontslag bevestigd. Van een radicalisering is geen sprake.”

Kestens legt zich neer bij de stemming. ”Het was een democratische stemming en ik heb die verloren”, zegt hij. ”Niet dat er een tweederde meerderheid is bereikt, maar ik had wel het gevoel dat ik niet meer het volle vertrouwen van de leden genoot. Of ik ben gebruikt? Niet echt, ik heb bepaalde zaken misschien verkeerd aangepakt. Daar zal ik mij nog over bezinnen.”

Ironie

”De Antwerpse ondervoorzitter Leopold Baute wordt binnenkort als voorzitter aangesteld”, zegt Vandekerckhove. ”Hij zal samen met ondervoorzitster Christ’l Joris de organisatie leiden.” Eind 2008 zijn er verkiezingen, waarbij ook het voorzitterschap van prinses Astrid op tafel ligt. De ironie kan nu zijn dat de assistente van de prinses wel nog actief blijft binnen het Rode Kruis, en de voorzitter die haar ontslag heeft geëist, verdwijnt. Op 26 maart vecht Stefanie Rutten voor de rechtbank haar ontslag nog aan.

”De ironie van het leven”, zegt Kestens nuchter. ”Ik kan mij daarbij neerleggen.”