“Dit huis kostte me al 500.000 euro”

Print
Armand Brouwers (61), succesvol houthandelaar, staakt zijn strijd tegen de afbraak van zijn villa aan de Holsteenweg in Zonhoven.
BR>
Zijn verbeten strijd heeft hem al meer dan 300.000 euro aan proceskosten en dwangsommen gekost en hij moet nog een slordige 200.000 euro betalen. Vorige week donderdag, toen hij zag dat de rekeningen, die hij geopend had voor zijn vier kleinkinderen, waren leeggehaald om de achterstallen van de dwangsom weg te werken, was voor hem de maat vol.

In 1987 kocht Armand Brouwers het boerderijtje aan de Holsteenweg, precies honderd jaar nadat het verscholen in het groen in leem werd opgetrokken.“Het was de oudste boerderij in Zonhoven,” zegt hij.

Twee jaar later vroeg Armand Brouwers een bouwvergunning aan om het verkommerde pand - dat in een waardevol natuurgebied ligt - binnen de bestaande maten te renoveren en kreeg, zo zegt hij,daarvoor de toestemming van de gemeente. Hetzelfde jaar begon hij met de werken nog voordat hij het fiat had van Stedenbouw en een buur klacht tegen zijn plannen indiende. “Het stond op instorten, ik kon niet wachten,” zegt hij.

De bouwinspectie stelde een proces- verbaal op, het gerecht werd ingeschakeld en Brouwers werd veroordeeld voor de bouwovertreding. Vanaf dan leverde hij de ene procedureslag na de andere.

Geen enkele slag haalde hij thuis maar van afbreken - de waarde van zijn villa wordt op 500.000 euro geschat - wilde hij niet weten.“Dure advocaten beloofden me dat ze het in een handomdraai konden geregulariseerd krijgen. Ik liep de deuren van politici plat die zoveel oplossingen zagen dat ik met hun brieven een kleerkast kan vullen.Als ze me die hoop niet hadden gegeven, dan was ik er allang mee gestopt.”