Wereldkampioen 'frankskes rapen' is vastbesloten om 120 te worden

Print
Als we naar Fons Briers - de 77-jarige Zonhovense wereldrecordhouder ‘frankskes rapen’ - telefoneren, neemt zijn echtgenote op.
BR>
In de verte horen we haar roepen: “Die van ‘t Belang. Ik weet niet waarvoor, maar geen zotte toeren hè, Fons!”

Mevrouw Briers moet geen schrik hebben: haar man doet geen gekke dingen. Integendeel, Fons is zelfs voorzichtig in het kwadraat, en dat in het kader van zijn ‘grote plan’: 120 jaar oud worden. Dat plan ontvouwde de gezondheidsfreak een tiental jaren geleden al eens in deze krant.

Een klein decennium later zit de Zonhovenaar nog altijd perfect op koers: “Ik heb nog 43 jaar te gaan.” Maar zo lang kunnen wij natuurlijk niet wachten. Daarom gingen wij nog eens op de koffie bij “de sterkste man ter wereld”.

Waar u Fons Briers van zou kunnen kennen? De krant, televisie, tijdschriften...noem maar op. In ‘81 belandde Fons in het Guinness Book of Records als wereldrecordhouder ‘frankskes rapen’. Met de mond welteverstaan.

“Het is allemaal begonnen als een grap. Eén van mijn collega’s op de mijn zei dat hij een stuk van vijf frank met zijn mond kon oprapen. Maar het lukte hem niet. Toen heb ik dat ook eens geprobeerd. En mij lukte het wel! Ik ben blijven oefenen. Na een paar dagen raapte ik al twintig stukken van één frank op.”