Stookolie vervuilt Voerbeek

Print
Door een lek aan een meetslangetje van een stookolietank kwam in het centrum van Sint-Martens-Voeren zo’n 150 liter stookolie via een afvoerbuis in de Voerbeek terecht.
BR>
De brandweer van Herve-Battice en de civiele bescherming van Crisnée kwamen ter plaatse om de vervuiling in te dijken.Aan de brug werd een dam aangelegd en werd neutraliserend poeder uitgestrooid.

Jean Bonten van Sint-Martens- Voeren stelde gisternmiddag rond 13 uur de vervuiling vast.“Mazout ruikt uren in de wind en door die indringende geur op de brug in het centrum van het dorp wist ik onmiddellijk dat er iets aan de hand was. Ik heb dan ook de politie gewaarschuwd,” zegt Jean Bonten, jachtwachter van het natuurdomein Altenbroek.

Intussen hadden ook andere onwonenden contact opgenomen met de politie die via een buurtonderzoek bij de vervuilingsbron terecht kwam: een lek aan een meetslang van een stookolietank bij een buurtbewoner. Gelukkig kon het lek gedicht worden.

“Alle diensten zijn vandaag,15 november, gesloten. We hebben waterstalen genomen die door Lisec zullen onderzocht worden.We weten waar de stookolie vandaan komt.Vermoedelijk is zo’n 150 à 200 liter pure brandstof vrijgekomen en die moeten we nu zo snel mogelijk proberen te neutraliseren," zegt Stefan Swinnen, technicus van het Agentschap Natuur en Bos van Hasselt.

"Pas later zullen we de gevolgen voor de plantengroei en het visbestand stroomafwaarts kunnen meten. Onderzoek zal ook uitwijzen of de grond van het buurtterrein vervuild is."

De brandweer kon een gedeelte van de stookolie opvangen en neutraliseren. De civiele bescherming van Crisnée legde een dam aan op de Voerbeek en gebruikte korrels en poeder. Vandaag zal ook de milieuinspectie een onderzoek opstarten. Ovam en Rijkswaterstaat werden verwittigd.De Voer loopt namelijk ook in Nederland en mondt rechtstreeks uit in de Maas.