Kunst en kitsch op antiekbeurs van Syntra

Print
Zondagnamiddag was het een ware overrompeling op de 14de Antiek- en Restauratiebeurs van Syntra. Meer dan 130 personen maakten dankbaar gebruik van de gratis expertise voor hun kunstvoorwerpen. Kunsthistoricus Walter Scheelen van het Hasseltse Advies- en Expertisebureau voor Kunst en Antiek (AEKO) wist bij momenten niet waar te beginnen.
BR>
Normaal kan hij de stukken netjes verdelen, maar nu lag zijn vrouw Kris ziek te bed en stond hij er alleen voor. Elke bezoeker mocht in theorie maximum twee voorwerpen meebrengen, maar velen durfden toch een derde of zelfs een vierde erfstuk uit hun draagtas toveren.

Scheelen had zich goed uitgerust, want de tafel lag bezaaid met vakliteratuur, een loep, zaklamp, en zelfs een diamanttester. Na anderhalf uur had hij al veertig klanten afgewerkt. Je zag hem nauwelijks staan achter zijn werktafel. Het was muisstil in het lokaal, want iedereen stond te dringen om een glimp op te vangen van andermans schat op zolder.

Om half zes, een half uur later dan gepland, stopte zijn teller op 137. Walter onderwierp zowat 300 voorwerpen aan zijn kritische blik. Na een beschrijving en datering volgde het belangrijkste: de waardebepaling. Meestal kon je het verdict aan het gelaat van de betrokkene aflezen. Af en toe durfde een gedupeerde al eens in discussie gaan met de expert van dienst.

Walter was moe maar voldaan: “Ik heb vandaag toch weer een paar goede dingen gezien. Zoals een artdeco uurwerk van 1930 met een 15 karaats diamant en een waarde van 5.000 euro. Het bronzen beeld van Allegrin, gegoten door Barbedienne, was ook een topstuk. Er waren ook plezante decoratiestukjes bij. Soms moet je iemand ontgoochelen als ze met een reproductie van een schilderij afkomen maar de meesten weten het wel. Het is zoals elk jaar: kunst en kitsch door elkaar.”