Cel voor witwassen met lotto

Print
De correctionele rechtbank van Tongeren heeft maandag een 46-jarige Maasmechelaar die in de loop van april 2002 voor ruim 390.000 euro op de Duitse lotto speelde om de illegale herkomst van drugsgeld wit te wassen, veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar, waarvan de helft met uitstel, en een boete van 10.000 euro. Een deel van het witgewaste geld, met name 143.214 euro, werd door de rechter verbeurd verklaard.
De speurders kwamen de witwaspraktijken op het spoor naar aanleiding van een onderzoek in Duitsland naar verdovende middelen en criminele organisaties lastens de Maasmechelaar. De Maasmechelaar maakte deel uit van een groep van twaalf mensen die grote geldbedragen inzette voor de aankoop van lottobiljetten bij de Westdeutschen Lotterie. Onder de lottobiljetten bevond zich een winnend lot dat gevalideerd werd voor 468.700 euro. Uit het onderzoek bleek dat het grootste deel van het winnende lottobiljet opgetrokken werd door de Maasmechelaar en drie van zijn kompanen die nooit aan het lottospel hadden deelgenomen. Zij kochten het winnende lot af om op die manier de illegale herkomst van hun drugsgeld te verdoezelen.

Een 44-jarige medebeklaagde uit Dilsen-Stokkem, die thans in de gevangenis van Hoogstraten zit, bekende dat hij het winnende lot had afgekocht om in het bezit te komen van legaal gewonnen geld om zijn zwart geld afkomstig van de handel in xtc te kunnen witwassen. De rechter veroordeelde hem maandag tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar en een boete van 2.500 euro. De rechter verklaarde tevens de illegale vermogensvoordelen van de man ter waarde van 227.312 euro verbeurd.

Twee andere medebeklaagden, eveneens afkomstig uit Maasmechelen, kregen respectievelijk celstraffen van 15 maanden en een boete van 10.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 1.250 euro. Van deze mensen werd 143.214 euro en 39.558 euro verbeurd verklaard.