Ronde van Mallorca: de verrassende finale van McEwen

CALA MILLOR -

De Australier Robbie McEwen van de Farm Frites-formatie heeft dinsdag de derde etappe in de Ronde van Mallorca gewonnen. Aan het eind van de 159 km lange rit van Cala Rajada naar Cala Millor was hij in de sprint sneller dan de Duitser Erik Zabel. De Spanjaard Francisco Cabello (Kelme) behield de leiding in de algemene stand.

BR>Voor McEwen was het al de tweede dagzege van het jonge seizoen. Eerder won hij in eigen land de slotrit in de Tour Down Under.

Wereldkampioen Oscar Freire, winnaar van de eerste rit, startte niet.

Het peloton behaalde een gemiddelde uursnelheid van 42,8 km, vrij hoog zo vroeg in het seizoen. Zeker als men bedenkt dat de meeste ploegen naar het Balearen-eiland zijn afgezakt om er de conditie aan te scherpen en kilometers te malen met het oog op het nakende ernstige werk.

Onmiddellijk na het startschot werden reeds de eerste aanvallen opgetekend. De Kelme-ploeg van leider Cabello de hele middag lang bestookt weliswra zoner succes. Even werd het ernstig toen op twintig kilometer van de streep drie renners een poging opzetten: de Spanjaard Francisco Tomas garcia, de Nederlander Miquel van Kessel en de Australier Mathew Hayman. De grote groep liet ook dit keer niet begaan en de drie vluchters werden later gegrepen.

Het peloton maakte zich op voor de massasprint toen McEwen, een specialist in dit soort aankomst, in de slotkilometer het bochtenwerk benutte om weg een paar lengten voorsprong te nemen. Die marge wist hij tot de aankomst makkelijk vast te houden.

Woensdag volgt de zwaarste rit: 158 km van Soller naar Port de Soller met op het menu drie beklimmingen. Daarbij de 1.811 m-hoge Puig Mayor, met top op 17 km van de finish.

Uitslag derde etappe

:

1. Robbie McEwen (Aus/Farm Frites) de 195 km in 3u42:42

2. Erik Zabel (Dui) op 3 seconden

3. Ruben Galvan (Spa) z.t.

4. Steven de Jongh (Ned) z.t.

5. Elio Aggiano (Ita) z.t.

6. Daniele Galli (Ita) z.t.

7. Aart Vierhouten (Ned) z.t.

8. Alberto Benito (Spa) z.t.

9. David Fernandez (Spa) z.t.

10. George Hincapie (VSt) z.t.

De stand

:

1. Francisco Cabello (Spa/Kelme CB) 9u24:59

2. Pedro Horrillo (Spa) op 15 seconden

3. Erik Zabel (Dui) 17

4. Ruben Galvan (Spa) z.t.

5. Jose Luis Rebollo (Spa) z.t.

6. Jan Boven (Ned) z.t.

7. Francisco J. Cerezo (Spa) z.t.

8. Ramon Medina (Spa) z.t.

9. David Canada (Spa) z.t.

10. Andreas Klier (Dui) z.t.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer