Parijs-Nice: Fignon diept Col d'Eze terug op

PARIJS -

Bij zijn debuut als organisator van Parijs-Nice heeft Laurent Fignon de Col d'Eze terug op het programma gezet. Hij knoopt zo aan bij de traditie van de 'koers naar de zon' die van 5 tot 12 maart wordt gereden. Onze landgenoot Vandenbroucke, die in 1997 won, wordt beschouwd als favoriet. Toch lijkt er een spannende tweestrijd in de maak met de Amerikaanse tourwinnaar van 1999, Lance Armstrong.

AFP

BR>Laurent Fignon, die de wedstrijd in de loop van vorig jaar overnam, herstelde de tijdrit op de col de Eze (sinds enkele jaren geschrapt) in ere. Ze wordt dit keer gereden aan de vooravond van de aankomst op de Promenade des Anglais.

Met 20 ploegen van acht renners (een record) waaronder dus Frank Vandenbroucke en Lance Armstrong, belooft het een aantrekkelijke koers te worden. Fignon koos bewust voor een spectaculair parcours in de finale van de etappes. "Het zijn geen onoverkomelijke moeilijkheden maar er komt geen vlakke eindfase in laatste 40 kilometers van een rit, zei Fignon.

Met twee tijdritten, een bij aanvang en een aan de vooravond van de slotrit, drie moeilijke etappes, ondermeer vrijdag tussen Sisteron en Villeneuve-Loubet, en drie rustiger ritten, vertoont Parijs-Nice een zeker evenwicht, ondanks een lange transfer in het midden van de koers.

Gewezen Tourwinnaar Fignon kan niet rekenen op Michael Boogerd, de winnaar van vorig jaar, noch op Laurent Jalabert die voor de Tirreno-Adriatico opteerde. De Zwitsers Alex Zulle (winnaar van '93) en Laurent Dufaux, de Kazak Alexander Vinokourov en de Italiaan Francesco Casagrande zijn wel van de partij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer