Expo over oorlogsgraven van eerste wereldoorlog

Print
Soldatenkerkhoven trekken in deze novemberdagen veel bezoekers.Wie bij het Duitse militaire kerkhof in Kattenbos langsgaat, moet daar zeker ook het vlakbij gelegen Internationaal Jeugdontmoetingshuis binnenstappen. Daar loopt de expo ‘Cenotaph 1914- 1918’, een getuigenis in 96 zwart-wit foto’s over de oorlogsgraven en grafmonumenten van de eerste wereldoorlog.De Vlaming Hans Bart Van Impe trok voor de samenstelling van dat fotoboek langs het westelijk front, vanaf de Belgische kust tot aan de Zwitserse grens.
BR>
“Het Jeugdontmoetingshuis ligt vlak naast de grootste Duitse militaire begraafplaats met slachtoffers van de tweede wereldoorlog op het Europese vasteland buiten het grondgebied van Duitsland. Op 16 hectare liggen 38.563 gesneuvelden uit WO II en 542 gesneuvelden van WO I”, weet kerkhofdirectrice Lucia Christiaen.

“Van Impe neemt via zijn ‘Cenotaph’ de kijker mee door de chronologie van de eerste wereldoorlog en de opeenvolgende slagvelden. Cenotaph maakt bewust abstractie van de nationaliteit van de gesneuvelden. Per slot van rekening waren allen in eerste instantie slachtoffer. Elke grafsteen hier in Kattenbos vertelt ook het verhaal van iemand die een ouder, een partner, een kind, een broer of een zus achterliet.Vandaar ons initiatief voor deze indringende expo.”

De expo in het IJ (Dodenveldstraat 30, Kattenbos) is dagelijks gratis open (ma t/m vrij 8.30-16 u.; za t/m zo 11-16 u.).