“Kaarten voor gevorderden”

Print
Vanaf donderdag 25 november organiseert bridgeclub Molenheide een beginnerscursus voor wie het oer-Britse kaartspel wil leren spelen. Een cursus in maar liefst tién delen.
BR>
“Maar denk niet dat je daarna alles weet. Ook ik leer nog steeds bij,” lacht Mia Vermariën-Vanschoonwinkel. De 77-jarige speelt nochtans al 35 jaar bridge. “Dat is net het aantrekkelijke aan dit spelletje: het is zó complex dat je je er urenlang in kunt verliezen. Begin er ook nooit verstrooid aan - dan ga je af. Bridge is niet voor niets dé ideale hersengymnastiek.”

“Je hebt vier bordjes per tafel, die worden gegeven aan elke partner. Aan elke tafel heb je twee teams, met telkens twee partners die tegenover elkaar zitten en worden benoemd volgens de windrichtingen. Voor het eigenlijke spel begint is er overleg, maar dan zonder woorden - met kaartjes... Vragen stellen mag, maar dan enkel aan die partner van de tegenploeg die net niét zo’n kaartje gelegd heeft. Die partner moet dus ook weten - of raden - wat zijn medespeler probeert te zeggen. En pas daarna begint het eigenlijke spel. Er zijn 28 verschillende soorten spelen. Kijk, in dit spel ben ik de dode, omdat mijn partner eerst is uitgekomen...”