Pas verkozen OCMW-raadslid moet meteen ontslag nemen

Print
Politieke situaties lijken tegenwoordig in Houthalen-Helchteren gedoemd te zijn om mis te lopen. Bij de aanstelling van de OCMW-raad gisterenavond, bleek dat sp.a-kandidate Vita Massafra niet kan zetelen omdat ze enkel de Italiaanse nationaliteit heeft.
BR>
Massafra moest dan ook ontslag nemen uit de raad. Nochtans zetelde Massafra ook de vorige legislatuur - eerst als Groen!-raadslid en nadien als onafhankelijke - in de OCMW-raad.

“In 2000 was de voorwaarde dat men Europees staatsburger moet zijn”, legt Massafra uit.“De Raad van State wijzigde die voorwaarde eind oktober vorig jaar. Volgens het nieuwe OCMW-decreet moet men Belg zijn. Ik ga nu alleszins de dubbele nationaliteit aanvragen, en hoop toch in de OCMWraad te komen als dat rond is.”

Burgemeester Yzermans, die de raad voorzat, vertelde dat men pas deze week ontdekte dat Massafra niet kan zetelen. “Ik geef toe dat hier een administratieve fout gebeurde,” zei hij.

“Volgens het draaiboek van de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten moet Massafra ontslag nemen. In haar plaats komt haar opvolgster, Zeliha Ilhan.”CD&V-voorzitster Tiny Keunen, die ook OCMWraadslid wordt, kon zich daar niet in vinden:“Volgens ons gebeurt hier een fout.”

De CD&V gaat onderzoeken of de gemeente wel de juiste procedure volgde om een vervangster van Massafra aan te stellen. Indien dit niet zo zou zijn, sturen ze aan op een totale herverkiezing van alle OCMW-raadsleden.

Volgens Yzermans kan de gisteren verkozen OCMW-raad alleszins voorlopig zetelen. “Mocht een herverkiezing nodig zijn, zullen we dat doen, maar ik hoop dat het niet gebeurt. De commissie moet hierover beslissen.”

Guido Bulen werd, met 6 stemmen tegen 5, zoals verwacht verkozen tot voorzitter van het OCMW. Binnen de sp.a is er een afspraak om hem na 2 jaar te laten opvolgen door Eefje Van Wortswinkel. De andere 5 stemmen gingen naar CD&V-kandidaat Edgard Follon.