Dochter Boris Karloff eist 400 miljoen van filmstudio

HOLLYWOOD - Sara Karloff, dochter van de beroemde horror-acteur Boris Karloff, heeft filmstudio Universal voor de rechter gedaagd. De dame eist 400 miljoen frank aan achterstallige royalty's, zo meldt het tijdschrift Variety. Universal zou niet hebben betaald voor het gebruik van klassieke Karloff-personages zoals het Monster van Frankenstein en de Egyptische priester Imhotep uit 'The Mummy'.

Karel MOORS

BR>

Volgens Sara Karloff heeft ze maandenlang onderhandeld met Universal. De filmstudio wilde de horror-personages die Boris gestalte gaf, gebruiken voor promotiedoeleinden. De dochter van Karloff vermoedt dat Universal eigenlijk nooit van plan is geweest om royalty's te betalen.

De studio zou de personages een tikje hebben veranderd zodat ze niet meer identiek hetzelfde zijn als het Monster van Frankenstein en de Mummy die Boris neerzette in zwart-wit films, maar er wel nog sterk op lijken.

De zaak roept vragen op over hoeveel rechten een acteur heeft op zijn eigen beeltenis als hij in een film gemaquilleerd rondloopt met makkelijk na te maken 'details' zoals schroeven in de hals en een jaap van een litteken op het voorhoofd.

In haar aanklacht beweert Sara Karloff dat ze Universal eerst toestemming heeft gegeven om de beeltenis van Boris zaliger te gebruiken. De studio zette zijn foto op de cover van de Style Guide, een catalogus waarin bedrijven filmpersonages kunnen kiezen voor commerciële doeleinden. Meteen nadat ze die toestemming hadden gekregen, liet Universal aan Karloff

fille

weten dat ze niet langer geïnteresseerd waren in een lange-termijncontract.

Sara claimt nu dat wanneer bedrijven gebruik willen maken van een bekend Boris Karloff-personage ze een naamloos afkooksel in de plaats krijgen. Daarom beschuldigt ze de filmstudio van fraude, contractbreuk en schending van het beeltenisrecht.

Onder de Californische wet blijft het beeltenisrecht bestaan na de dood en worden de erfgenamen er eigenaar van. Boris Karloff (echte naam: William Henry Pratt) overleed in 1969 en zijn dochter Sara heeft alle rechten op zijn naam en beeltenis geërfd. In zijn carrière, die bijna zestig jaar duurde, heeft Boris Karloff in ongeveer 170 films gespeeld.

«Deze zaak komt voor de rechter om een einde te maken aan de smakeloze praktijken van Universal. Die filmstudio is Sara Karloff een fortuin schuldig wegens het onrechtmatig gebruik van Boris Karloffs imago en beeltenis,» legt advocaat Allan Browne uit in Variety. Universal Studios weigerde elk commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer