Gene Wilder vecht tegen kanker

NEW YORK - Van over de grote plas waait ons slecht nieuws tegemoet over de Amerikaanse komiek Gene Wilder: hij lijdt aan kanker. Het is de tweede keer dat de ziekte hard toeslaat in Wilders leven. In 1989 verloor hij zijn vrouw Gilda Radner aan kanker.

BR>Blonde krullebol Wilder wordt momenteel in een gespecialiseerd centrum in New York behandeld tegen lymfeklierkanker die opnieuw de kop heeft opgestoken. Triest detail: amper twee maanden geleden overleed actrice Madeline Kahn aan eierstokkanker. Zij was de tegenspeelster van Wilder in de Mel Brooks-films 'Blazing Saddles' en 'Young Frankenstein'.

Gelukkig lijkt de acteur, die in het echt Jerome Silberman heet, de ziekte klein te krijgen. «Hij wordt met succes behandeld. De kanker neemt af,» zegt een woordvoerder van het Memorial Sloan-Kettering Kanker Centrum. De ziekte werd vorig jaar vastgesteld bij Wilder (64). Over welke type lymfeklierkanker het precies gaat, is niet meegedeeld.

Gilda Radner, de tweede vrouw van Gene Wilder, verloor in 1989 de strijd tegen kanker. Ter nagedachtenis aan haar opende de komiek in 1993 Gilda's Club, een centrum in New York dat kankerpatiënten en hun familieleden wil steunen. Sinds 1991 is Wilder hertrouwd met Karen Boyer.

De voorbije jaren heeft Gene Wilder alleen maar in enkele tv-films meegespeeld. Hij was gevraagd om de stem van Snowbell de kat in te spreken in de recente kinderfilm 'Stuart Little', maar moest uiteindelijk afhaken wegens zijn ziekte.

Gene Wilder speelde bijna altijd komische rollen, zoals in 'The Woman In Red', 'Stir Crazy' en 'Silver Streak'. In die laatste prent stond hij tegenover de zwarte komiek Richard Pryor, met wie hij wel vaker een filmduo vormde, voor het laatst gebeurde dat in 'See No Evil, Hear No Evil'. Pryor heeft ook met een ernstige ziekte te kampen: hij lijdt aan multiple sclerose. De meest opmerkelijke rol van Wilder was misschien wel die van superexcentrieke snoepfabrikant Willy Wonka in de Roald Dahl-verfilming 'Sjakie en de Chocoladefabriek'.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer