Zuid-Limburg ongerust over verlenging van startbaan Bierset

Print
Het Monster van Loch Ness. Daar begint de startbaan van de luchthaven van Bierset voor veel inwoners van Hoeselt, Bilzen, Voeren, Tongeren en Riemst op te lijken.
BR>
En dus zijn ze in Zuid-Limburg wat blij dat minister Kris Peeters (CD&V) de verlenging van hunmonster bij de Raad van State aanvecht. Maar echt gerust is niemand. “Ik check regelmatig op Google Earth of ze die startbaan nog niet stiekem wat uitgerokken hebben,” zegt Herman Machiels uit Val-Meer (Riemst).

Op Allerzielen lijkt het glooiende Val-Meer nog rustiger dan gewoonlijk. Niemand op straat, geen vliegtuig in de lucht. Het enige geluid dat de absolute stilte in dit Riemsterse slaapdorp doorbreekt, is dat van de motor van een aftandse Jetta die door de Rechtstraat snokt.

“Maar ‘s avonds begint het,” vertelt Ellen Geijsen (54) in haar knusse mergelwoning. “Dan zie je de lichtjes van overal komen en vliegen ze over.” Echtgenoot Herman Machiels (58), die minder vast slaapt dan z’n vrouw, wordt er onnozel van.

“Er zijn nachten dat er anderhalf uur aan een stuk elke vijf minuten een toestel overkomt. Het begint om twaalf uur, en om vier uur in de ochtend is het opnieuw prijs.Dat brommende geluid is vreselijk, je begint er op te letten en slapen is er niet meer bij.”

De Nederlanders, die druk de zolder aan het isoleren zijn, werden 30 jaar geleden naar de streek gezogen door de rust die ze uitstraalt. Maar de expansiedrang van Bierset doet hen wegtrekken, richting Frankrijk. Ze zijn bang dat er geen grenzen staan op de uitbreiding van de Waalse luchthaven. “Ik check regelmatig op Google Earth of ze die startbaan nog niet stiekem verlengd hebben,” legt Herman uit.

Als die verlenging een feit wordt, zullen er nog zwaardere vliegtuigen boven hun hoofden cirkelen. “En dat terwijl deze streek toch op het toerisme mikt: mensen komen van heinde en ver om hier te wandelen en te fietsen.Waarom kunnen die vliegtuigjes geen rondjes gaan draaien boven Wallonië voor ze landen? Wij hebben de lasten, zij de lusten.”