Champ Car komt naar Zolder

Print
De kogel is door de kerk: de Champ Car, de Amerikaanse tegenhanger van de F1, komt op 9 september naar Zolder. Gisteren is de officiële aankondiging uitgestuurd, tegelijk in Zolder en in de States. Het wordt de snelste race die ooit op Zolder plaatsvond, het circuit rekent op 80.000 toeschouwers.
BR>
Vorig jaar raceten één Belg (Jan Heylen) en twee Nederlanders (Charles Zwolsman en Nicky Pastorelli) in de Champ Car. Verwacht wordt dat Jos Verstappen zich daar dit seizoen bijvoegt. Die interesse uit de Lage Landen mondt nu uit in een Europese uitstap met twee races: op 2 september in het Nederlandse Assen en op 9 september in Zolder. Het was van 2003 geleden dat de Champ Car naar Europa kwam. In België en Nederland was de voormalige Indycar nog nooit te bewonderen.

Champ Cars hebben V8-turbomotoren van 750 pk en een topsnelheid van 350 km/u, cijfertjes die vergelijkbaar zijn met de F1. De piloten rijden echter allemaal met hetzelfde chassis, dezelfde motor en dezelfde banden, waardooor close racing verzekerd is. In de VS, Canada, Mexico en Australië trekt het kampioenschap gemiddeld 150.000 toeschouwers.