Sara en Anne maken draaiboek voor OCMW’s

Print
Het OCMW van Heusden-Zolder leert mensen in groep omgaan met geld. “Normaal gezien worden mensen die schulden hebben in hun eentje begeleid,” zeggen maatschappelijk werkers Sara Vanbilsen en Anne Vanrompay.
BR>
“Maar wij hebben nu een project uitgewerkt waarbij ze in groep hulp krijgen. Zo leren ze ook van elkaar, hebben we gemerkt. We hebben daarvan een draaiboek gemaakt dat ook door andere OCMW’s gebruikt kan worden.”

Om dat draaiboek te maken, hebben ze de steun gekregen van de provincie. Indertijd nog van gedeputeerde Sonja Claes (CD&V), die nu burgemeester van Heusden-Zolder is. Intussen is Erika Thijs (CD&V) gedeputeerde voor Welzijn, dus was ze gisteren ook uitgenodigd om het draaiboek in te kijken.

Hebben mensen die in de schulden zitten geen problemen om daar openlijk voor uit te komen? Want als je in een groep zit, weet je het toch van elkaar? “In het begin dachten we dat ook, maar dat blijkt dus niet te zijn”, zegt Sara Vanbilsen. “Nu, we hebben alleen maar mensen aangesproken die al in budgetbeheer waren en die ons al kennen. We hebben gepraat over hoe je moet rondkomen met je leefgeld, wat je vaste kosten zijn, hoe je je uitgaven moet plannen. We hebben de mensen leren rekenen met een machine en overschrijvingen leren invullen. Ze hebben in die 14 sessies niet alleen van ons iets opgestoken, maar ook van elkaar."

"Zo was er iemand die altijd waspoeder van een merkproduct kocht, tot iemand hem erop wees dat een goedkoop middel ook goed wast. We hebben ook een kookgroep waar ze gezond en goedkoop leren koken. Voorts hebben we hen ook uitgelegd hoe je een groententuin aanlegt, dat je bij het tanden poetsen het water niet moet laten lopen, de gebruikelijke tips dus. We merken trouwens dat mensen die in budgetbeheer zitten zelf heel creatief zijn in het bedenken van spaartips.”