Plotse opstoot van goudprijs

HASSELT - Op de markten voor edelmetalen is de goudprijs gisteren gestegen tot het hoogste prijsniveau voor de afgelopen drie maanden. Aanleiding was het bericht dat de Canadese goudproducent Placer Dome stopt met het verkopen van de toekomstige productie aan een prijs die nu al wordt vastgelegd. Ten opzichte van vrijdag werd de goudprijs maandag ongeveer 5 procent duurder.

Jos STERK

BR>

Placer Dome, de vijfde goudproducent in de wereld, heeft dus beslist om de toekomstige productie niet meer aan een nu al vastgelegde prijs te verkopen. Die strategie wordt door goudmijnen gebruikt om zich te beschermen tegen een mogelijke daling van de goudprijs. In vaktermen wordt de term

hedging

gebruikt. Dat Placer Dome zijn strategie wijzigt, heeft te maken met de verwachting dat de goudprijs een bodem heeft bereikt en waarschijnlijk verder zal stijgen.

Op de markt wordt nu uitgekeken naar wat de andere goudmijnen gaan doen. Anglo Gold, de nummer één in de wereld, heeft al aangekondigd het voorbeeld van Placer Dome te willen volgen. In de afgelopen vier maanden werd het verkopen van de toekomstige productie duidelijk afgeremd. Ook Barrick Gold, de nummer vier in de wereld, zal waarschijnlijk meedoen.

De goudprijs is jarenlang blijven dalen, om in september 1999 een bodem te bereiken op 251,70 dollar voor een 'troy ounce' goud (iets meer dan 33 gram). Vanaf die bodem steeg de goudprijs weer tot even 338 dollar, om vervolgens een paar maanden stil te blijven liggen. Is de stijging van gisteren de voorbode van een verdere klim?

Michel Goossens van Bank De Maertelaere gelooft van wel: «Mijns inziens is het niet meer dan normaal dat het goud weer duurder wordt. Overal in de geïndustrialiseerde wereld groeit de economie en steekt de inflatievrees weer het hoofd op. In een dergelijk klimaat kan het haast niet anders of het goud moet duurder worden. Anderzijds ben ik wel zo realistisch dat ik niet droom van een goudprijs van 600 à 700 dollar. Maar afgaande op mijn grafieken kan het goud wel stijgen tot 400 à 410 dollar. Dat niveau zie ik bereikt worden voor het einde van volgend jaar. Technisch lijkt de goudprijs te zijn uitgebodemd en dat geeft ruimte voor een verdere stijging. Het kan dus interessant zijn om aan de huidige koersen goudmijnaandelen te kopen. Mijn voorkeur gaat uit naar Anglo Gold, Harmony en vooral TVX. Laatstgenoemd aandeel noteert op Wall Street. De koers van TVX reageert steeds sterk op een beweging in de goudprijs. Op twee dagen tijd is de koers van TXV gestegen van 0,75 tot 1,25 dollar. Wordt het goud nog duurder, dan kan TVX doorgaan tot 2 en later zelfs 3 tot 3,50 dollar. Daarbij denk ik aan een goudprijs van 350 dollar. TVX is een goudmijnaandeel dat in ieder geval de moeite van het volgen waard is.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer