Schulen voorbeeld voor aanpak onkruid zonder chemisch spul

Print
Herk-de-Stad start dit jaar met het onderhoud van openbare groenzones zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Het stadsbestuur wil zo het goede voorbeeld geven in de toepassing van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen.
BR>
Pilootdeelgemeente voor de nieuwe manier van werken is Schulen. De bestrijding van onkruid op verharde oppervlakten, bijvoorbeeld kasseistroken, gebeurt daar met een gasbrander of met een borstelmachine.

De machine beschikt daarvoor over drie borstels voor het gewone werk en een borstel voor de bestrijding van onkruid. In beplante zones in Schulen gebruikt de technische dienst van de stad voortaan geen chemische bestrijdingsmiddelen meer.

Hakselhout en extra mankracht moeten deze zones onkruidvrij houden. Op ‘probleemplaatsen’ zoals kerkhoven gaat de technische dienst wel nog chemische producten gebruiken, maar dan wel in een beperkte dosering.

Schulen is goed voor zowat 20 procent van de totale oppervlakte openbaar domein in Herk-de-Stad. Tegen 31 december 2008 mogen de stadsdiensten nergens nog chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken.