Omstreden anticonceptiepil niet minder voorgeschreven
MAASTRICHT/ANTWERPEN - De afgelopen jaren is het gebruik van de derdegeneratie-anticonceptiepil in Nederland niet afgenomen, hoewel Britse onderzoekers waarschuwden voor een verhoogd risico op trombose bij jonge vrouwen. «Ook in België hebben artsen hun voorschrijfgedrag waarschijnlijk niet aangepast,» stelt professor Buytaert van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
BR>
Dat Nederlandse artsen en vooral gynaecologen hun pil-voorschrijfgedrag de afgelopen jaren niet of nauwelijks hebben gewijzigd, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht. De populaire derdegeneratiepillen - Femodeen, Gracial, Harmonet, Marvelon, Mercilon, Minulet, Ovidol, Triodeen en Tri-Minulet - bevatten een lichtere dosis oestrogeen en een compleet nieuw eierstokhormoon. In '95 waarschuwde de Britse medische instantie CSM als eerste voor de 'gevaren' van de nieuwe pillen. Vooral jonge vrouwen zouden een verhoogd risico lopen op trombose of bloedstolsel in de aderen.
«De derdegeneratiepil is ruim vier jaar geleden zwaar aangevallen,» zegt professor Philippe Buytaert, diensthoofd verloskunde en gynaecologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. «Achteraf bleken die onderzoeksresultaten toch wat voorbarig. Zo was de onderzochte groep vrouwen ook niet volledig gezuiverd van contra-indicaties. Vrouwen die lijden aan een longembolie (verstopping van de longslagader, nvdr) of diepe veneuze trombose schrijf je sowieso geen derdegeneratiepil voor, en evenmin een eerste- of tweedegeneratiepil. Zoiets noem ik een beroepsfout want er zijn voldoende alternatieven die iedere arts kent.»
Volgens professor Buytaert hebben ook de Belgische artsen hun voorschrijfgedrag niet erg aangepast. «De jongste versie van de pil krijgt wel degelijk de nodige aandacht, maar je mag niet vergeten dat sommige onderzoeken gebaseerd zijn op één of twee incidenten op pakweg 10.000 vrouwen. De derdegeneratiepil houdt slechts een
licht
verhoogde kans op bepaalde arteriële en veneuze complicaties in. Bovendien wordt niet vaak over de voordelen gerept, terwijl die pil toch in zekere mate bescherming biedt tegen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.»
Hoofdpunten
Welkom Wolf vzw filmt wolf op rooftocht: “Ze zorgen duidelijk voor elkaar”
Ref en VAR kleuren match: “Maar gelijkspel is wel correct resultaat”
“Leugenaar, bedrieger”: hoe de strategie Rusland van binnenuit onder vuur ligt
Maud en haar baby ontsnapten aan de dood: “Die vallende boom is het beste wat me had kunnen gebeuren”