Skoko is van Genk, Luc Nilis komt niet, Sowunmi nieuwe spits?

GENK -

Racing Genk bereikte zaterdagmiddag een akkoord met Hajduk Split over de overgang van hun spelverdeler Josip Skoko (24). De Australische Kroaat tekende reeds eerder een overeenkomst van 3,5 jaar bij Genk. Het afronden van deze transfer betekent dat Racing Genk een punt zet achter de gesprekken met Luc Nilis. De PSV-spits speelt volgend seizoen niet in Genk.

L.M./E.DE.G.

BR>Vrijdagavond geraakten voorzitter Edgard Troonbeeckx en manager Paul Heylen vanuit Lissabon niet meer in Split. Ze strandden in Rome. Omdat ook Glasgow Rangers en Wolfsburg zich voor Skoko hadden gemeld, moest Genk snel handelen. Vanuit Beek vertrok er zaterdagmorgen een privé-jet, die het Genkse duo in Rome oppikte en rond de middag in Split aan de grond zette. Een paar uur later was de transfer afgerond, zodat het duo Troonbeeckx-Heylen, vergezeld van Josip Skoko, zich zaterdagavond om 10 voor 8 meldde in het Fenix-stadion. Net op tijd om Racing te zien verliezen van Charleroi.

"Wat een gekke match", zegde Skoko achteraf. "Aan de rust moest het hier al lang gespeeld zijn. Genk gaf toen de indruk makkelijk te kunnen winnen. Maar er werd niet gescoord en dan geef je de tegenstander natuurlijk de kans terug te komen."

Skoko was niet echt onder de indruk over het spelniveau van zaterdagavond. "De stijl is hier zo anders. Op fysiek vlak denk ik dat er niet veel verschil is met het Kroatische voetbal. Maar bij ons wordt er veel verzorgder, veel technischer gespeeld. Ik denk dat ik met mijn achtergrond Racing Genk wel wat kan bijbrengen. Dit seizoen voetbalde ik als defensieve middenvelder bij Split, maar mijn beste plaats is spelverdeler achter de spitsen."

Chili

De Racing-fans zullen toch nog wat geduld moeten hebben vooraleer ze Skoko aan het werk kunnen zien. Zondag vloog hij richting Chili om er met de Australische nationale ploeg aan een tornooi deel te nemen. "We spelen er op 9, 12 en 15 februari enkele vriendschappelijke interlands. Pas daarna ben ik beschikbaar voor Genk", zegde Skoko, die al 9 A-caps verzamelde voor Australië.

Paul Heylen nam inmiddels contact op met de Australische bondscoach Frank Farina, ex-Club Brugge. Die stond toe dat Skoko slechts de eerste twee interlands in Chili speelt en daarna naar Genk mag afreizen. Skoko wordt op dinsdag 15 februari terug in Limburg verwacht en is in principe inzetbaar voor de wedstrijd van zondag 20 februari tegen Beveren.

Door de transfer van Skoko staat Luc Nilis niet langer op het verlanglijstje van Racing Genk. Voorzitter Troonbeeckx: "We hadden van Luc een antwoord verwacht tegen 1 februari. Dat kregen we niet. Ik heb de indruk dat zijn zaakwaarnemers ons willen uitspelen tegen enkele Engelse clubs. Daar doen we niet aan mee. De transfer van Skoko betekent dat we een streep trekken onder de mogelijke aanwerving van Nilis."

Hongaar Sowunmi de nieuwe spits?

De kans dat de 19-jarige Pepa van Benfica de nieuwe aanvalsleider van Racing Genk wordt, is tijdens het weekend afgenomen. De persoonlijke eisen van de Portugese jeugdinternationaal werden tijdens de laatste onderhandelingen met een tussenpersoon tot redelijke proporties herleid. Financieel zou met Popa dus een akkoord bereikt kunnen worden, maar voorzitter Troonbeekx is kennelijk aan het twijfelen geslagen. "Ik weet niet of het wel zo verstandig is om een jongen van 19 te belasten met de opvolging van Strupar", zegt de Genkse voorzitter. "De druk op zijn schouders zal enorm zijn. Het is de vraag of hij dat aankan."

Dat de Genkse liefde ten opzichte van Pepa lichtjes bekoeld is, heeft te maken met het feit dat er voor de spitspositie nog twee andere pistes bewandeld worden. Tijdens het weekend werden er onderhandelingen aangeknoopt met de

Pool Piotr Vlodarzyck

. De manager van de 22-jarige aanvaller, die momenteel bij competitieleider Ruch Chorzow speelt, had een eerste verkennend gesprek met het Genkse clubbestuur. Toch lijkt Vlodarzyck slechts tweede keuze te zijn. Genk heeft zijn pijlen vooral op de Hongaar Thomas Sowunmi gericht. De spits van Vasas Boedapest zou qua speelstijl tegen Oulare aanleunen. Sowumni, groot, sterk en snel, is een kleurling met Nigeriaanse roots. Hij wordt dinsdagmorgen in Genk verwacht om te onderhandelen over een mogelijke transfer. Genk zou aan Vasas Boedapest intussen een financieel bod hebben gedaan waar de Hongaarse clubleiders wel oren naar hebben. Na het aantrekken van Johan Boskamp als sportieve baas werd echter besloten om ook dat contact tijdelijk te bevriezen.

Bod op Simons

Ondanks de concurrentie van Club Brugge, KV Mechelen en het Engelse Coventry, wil Racing Genk hard trekken aan Timmy Simons. Een Genkse delegatie had zaterdagmorgen een eerste gesprek met Lommel. Daarbij zou ook een bod op Simons gedaan zijn.

Cipi van Maribor

Men maakt zich bij Genk sterk om zo snel als mogelijk het sportieve plaatje voor volgend seizoen rond te maken. In dat verband valt nog steeds de naam van Geri Cipi, de beenharde verdediger van Maribor. Afgelopen zaterdag ontmoette het duo Troonbeeckx-Heylen in Split de voorzitter van de Sloveense club. De killers van Genk speelden er zaterdag vriendschappelijk tegen Hajduk Split. Genk informeerde bij de leiding van Maribor naar een vraagprijs voor Cipi. Vermits Maribor

slechts

15 miljoen voor zijn verdediger wenst te ontvangen, is het niet onmogelijk dat Racing Genk de volgende dagen werk maakt van de aanwerving van Cipi.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer