Guy Mangelschots (STVV) steekt waarschuwende vinger uit

SINT-TRUIDEN -

Ook zondagmiddag in het Pierre Cornelisstadion lieten de Kanaries, zoals zo vaak dit seizoen, het weer afweten bij de afwerking. Dat brak hen na een uur spel zuur op toen Aalst binnen de twee minuten evenveel keer scoorde en de wedstrijd definitief beslechtte. Indien STVV zaterdag, met de komst van koploper Anderlecht, voor een heuse stunt wil zorgen, moet het vizier zeker bijgesteld worden.

Marc CLERINX

BR>

«Als je morst met de kansen dan krijg je vaak het deksel op de neus. Dat is precies wat gebeurde in Aalst,» zucht sportief directeur Guy Mangelschots. «Het positieve aan deze nederlaag is dat de jongens erin slaagden een resem doelkansen af te dwingen. Als ook dat wegvalt, wordt het zéér moeilijk. Maandagmiddag hebben Willy Reynders en ikzelf de groep nog opgebeurd. We hadden immers veel van de wedstrijd in Aalst verwacht. Het viel tegen, maar dat wil niet zeggen dat we in zak en as zitten. De trainerswissel heeft zich inderdaad niet uitgedrukt in de puntenwinst die wij allen hadden verhoopt. Toekomstgericht is de aanwerving van Reynders nochtans een stap vooruit voor de club. Er zijn veel pluspunten, jammer dat de kansen niet worden verzilverd.»

De tijd begint stilaan te dringen. Binnen de Haspengouwse club is men zich ernstig bewust van de recente ontwikkelingen in het Belgisch voetbal. Hoelang kan STVV nog het hoofd boven water houden? «Het wordt in de twee komende jaren alles of niets,» zo waarschuwt Mangelschots. «Als we onze begroting met twintig miljoen kunnen verhogen, dan is dit voldoende om te overleven. Maar dan ben je wel telkens verplicht je sterkhouders te verkopen. Wat uiteraard inhoudt dat je het elftal jaar na jaar verzwakt. Op de manier waarop we nu bezig zijn, kan het gewoon niet verder. Er moet iets gebeuren in Sint-Truiden. Als we niet op de kar springen én Staaien renoveren of een nieuw stadion bouwen, dan staat de toekomst van STVV op de helling. Een tiental jaar geleden kon je nog terugkeren uit tweede klasse met een degelijke jeugdopleiding. Sinds het Bosman-arrest is dit niet meer mogelijk.»

Het voorbije weekend volgde men in Sint-Truiden uiteraard ook de bestuurswissel in Lommel en de sportieve beslommeringen bij Racing Genk. «Het ontslag van Jos Heyligen is voor mezelf niet echt een verrassing,» aldus Mangelschots. «Heyligen stond reeds vier maanden onder vuur, maar over de spelers hoorde ik nooit enige kritiek. Met Johan Boskamp heeft het Genkse bestuur een goede zet gedaan. De Nederlander weet de supporters handig te bespelen en zal zeker de geestdrift in de spelersgroep opnieuw aanwakkeren.»

«Ik kan er ook inkomen dat Dirk Vanden Boer niet zomaar een stap opzij zal zetten. Hij heeft gelijk dat hij garanties eist zodat Lommel er beter van wordt. Het is wel jammer dat beide partijen niet willen samenwerken want ze kunnen de club ieder een meerwaarde geven. Fred Van Dyck ken ik zéér goed. Hij was destijds voorzitter van Wezel toen ik er als trainer aan de slag was. Ik kan over hem alleen maar positieve dingen vertellen. Als het niet lukt in Lommel, mag Van Dyck altijd naar Sint-Truiden komen.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer