Johan Boskamp wil dat de tegenstanders weer in de broek doen voor Racing Genk

GENK -

«Wat is het stil daarbinnen,» zuchtte Johan Boskamp gisterenvoormiddag nadat hij aan de Genkse spelersgroep werd voorgesteld. «Ik wist niet wat ik zag. Iedereen die vroeger naar Racing Genk moest komen, deed van de schrik in zijn broek. Die mentaliteit moet snel terugkomen. Misschien begin ik hier morgen al te bulderen. Als het moet maak ik ruzie, want de spelers moeten reageren. Dringend.»

Luc MARTENS

BR>

Johan Boskamp ten voeten uit. Al zal het de eerste dagen niet zo een vaart lopen. Boskamp stelde verrast vast dat Genk vrijdagavond alweer in actie moet tegen Moeskroen.

«Het heeft geen zin dat ik de groep nu al in handen neem. Vandaag is het nog training, morgen woensdag hebben de spelers vrij, donderdag is er nog een laatste training. We hebben dus exact twee dagen tijd om de wedstrijd tegen Moeskroen voor te bereiden. Daarom laat ik Pierre Denier nu doen en houden we het schema van Jos Heyligen aan,» aldus Boskamp die gisteren de snelcursus

Hoe leer ik Racing Genk in één dag kennen?

kreeg.

Een onmogelijke opdracht natuurlijk, maar daar heeft Boskamp niet van terug.

De Nederlander zag Genk

live

aan het werk tegen Beveren, Anderlecht en Standard.

«De partij tegen Beveren was slecht. In Anderlecht speelde Genk sterk al hebben ze toen de gekregen ruimte perfect benut. De eerste helft tegen Standard was schitterend. Daarna was het dramatisch. Waar was de agressiviteit van Genk? Die moet dringend terugkomen.» «Neem nu zo jongen als Daniël Kimoni, vorig seizoen een van de beste mandekkers in België. Wordt er nu tegen Standard en tegen Charleroi twee keer simpel uitgelopen en twee keer kassa. Daniël kan toch niet alles verleerd zijn, het zit gewoon in het

koppie

. Ik wil snel weer die agressiviteit van vorig seizoen zien, dan komt het vertrouwen vanzelf. Ik zal de spelers zeggen wat ik ervan denk en ik hoop dat zij ook altijd de waarheid zeggen. Het is niet de bedoeling dat ik hier een boeman wordt, maar wie langs het lijntje pist, vedette of niet, wordt aangepakt.»

Waarmee Boskamp het werk van Heyligen zeker niet wil afbranden.

«Na die schitterende jaren onder Anthuenis heeft Jos hier een ontzettend moeilijke erfenis gekregen. Voeg daar bovenop de twee jongens die zijn weggegaan. Dan moet je op een andere manier gaan spelen en die omschakeling is verschrikkelijk moeilijk. Goed, Oulare en Strupar zijn weg. Het heeft geen zin daarover te blijven zagen, anders gaan die andere jongens nog echt geloven dat het zonder hen niet meer gaat.»

«Kijk, door het vertrek van die

gozers

kan je niet meer echt in de diepte spelen. Dus moet het anders, hoger, dichter tegen de zestienmeter van de tegenstander. Dan geef je achterin wel veel ruimte weg en moet er dus beter worden verdedigd. Zeven acht meter van je mannetje spelen, kan dan niet meer. Ik moet het daar eens met Pierre over hebben.»

Wat niet wil zeggen dat Boskamp de Genkse selectie helemaal door mekaar gaat hooien.

«Ik denk dat ik deze groep voor 80 procent goed kan inschatten. Ik ga die jongens het spelletje laten spelen waarmee ze zich lekker voelen. Misschien verander ik wel wat op een of twee plaatsen. Voor de match tegen Moeskroen houd ik het nog op praten met de groep. De rest is voor Pierre Denier.»

Stijn Vreven«Standbeeld voor Boskamp»

Stijn Vreven had Boskamp bij AA Gent twee jaar als coach. «Na tien jaar profvoetbal sleet ik al dertien trainers en Boskamp is de beste ooit,» aldus de huidige Utrecht-speler. «Toen ik hoorde dat Heyligen ontslagen was, zei ik tegen mijn vriendin dat ze Boskamp zouden nemen. Vijf minuutjes later las ik op teletekst dat het zo was. Genk doet daarmee een fantastische zaak. Geloof me, de

spirit

zal er snel inzitten. Gun Boskamp enkele maanden en ze geven hem een standbeeld in het centrum van Genk.»

Lon Polleunis: «Geen mirakels verwachten»

Lon Polleunis speelde nog samen met Boskamp bij RWDM. «En ondertussen heeft hij ook bewezen een degelijk trainer te zijn,» aldus de ex-Gouden Schoen. «Met Anderlecht werd hij drie keer kampioen, bij Gent smeedde hij een hecht geheel van een middelmatig team. Boskamp past ook bij de Limburgse mentaliteit, hij zegt waar het op staat. Nu, de supporters mogen ook geen mirakels verwachten, hé. Op korte termijn zal er niet zo heel veel veranderen. Maar Johan is een lefgozer, hij durft bijvoorbeeld ook de kaart van de jeugd te trekken.»

Marc Degryse: «Vertrouwen opkrikken»

Als Boskamp het over

de kleine

heeft, weet iedere voetballiefhebber wie hij bedoelt. Marc Degryse en Boskamp zaten samen bij Anderlecht en AA Gent. «Ik schrok wel toen ik hoorde dat Heyligen ontslagen was,» aldus Degryse. «Of Boskamp Genk opnieuw op de rails krijgt, valt nog af te wachten. In de eerste plaats moet het vertrouwen opnieuw opgekrikt worden en dat kan hij natuurlijk als geen ander. Maar Boskamp heeft wel meer kwaliteiten, anders word je niet meermaals kampioen van België. Ik vind het in ieder geval leuk dat hij opnieuw bij een Belgische club werkt. Veel contact heb ik niet meer met hem, soms doe ik wel eens een telefoontje. We moeten nog tegen Genk spelen, dus zie ik hem dan wel.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer