‘Ecce homo’ van onder het stof gehaald

Print
Het Hamse gemeentebestuur heeft het schilderij ‘Ecce homo’, dat twee jaar geleden werd gevonden in de kerk van Genendijk, laten restaureren.
BR>
Het kunstwerk zal in het nieuwe gemeentehuis hangen. “Al geruime tijd deden in Genendijk geruchten de ronde dat er ergens een waardevol schilderij moest liggen”, zegt burgemeester Dirk De Vis.

“Een zoektocht in de toren van de kerk van Genendijk bevestigde die geruchten. Onder het stof, en ingewikkeld in papier vonden we het kunstwerk ‘Ecce homo’ van een onbekende schilder.”

Het olieverfschilderij dateert van 1619 en heeft een waarde van ongeveer 18.000 euro. Op het schilderij wordt Christus door Pilatus getoond aan het volk. Op het plein staan verschillende tempels en gebouwen uit Rome en Jeruzalem.

Het werk is waarschijnlijk door een zekere pastoor Hermsen geschonken aan de kerk. In een kunstboek van begin vorige eeuw staat het werk beschreven.

Voor de restauratie is het bedrijf AB restauratie V.O.F uit Alken ingeschakeld.“Zij hebben het handgeweven linnen doek weer opgespannen op een nieuw raam”, zegt De Vis. “Voorts is het erg vervuilde doek gereinigd zodat de kleuren weer tot hun recht zouden komen. Er kwamen zelfs nieuwe details naar boven tijdens de reiniging.

Nadien is een fixeerlaag aangebracht om alles te beschermen. De kostprijs voor de restauratie bedraagt 2.300 euro, maar is zeker te verantwoorden omdat het om een waardevol schilderij gaat, waarschijnlijk het duurste uit Ham.”

Het doek blijft eigendom van de kerkraad van Genendijk, maar komt in het nieuwe gemeentehuis te hangen. “Wij hebben met de kerkraad een overeenkomst gesloten dat wij in ruil voor de restauratiekosten het doek 30 jaar mogen gebruiken. Tenslotte is er geen beveiliging in de kerk van Genendijk, zodat we dergelijke dure kunstvoorwerpen er toch niet onbewaakt kunnen achterlaten.Wel komt in de kerk van Genendijk een foto op ware grootte van het kunstwerk.”