Verslag + reacties RSC Anderlecht - Club Brugge (1 - 1)

ANDERLECHT -

Het moest een vervroegde kampioenenviering worden in het Vanden Stockstadion. Maar Anderlecht heeft zich tegen naaste achtervolger Club Brugge met één punt moeten tevreden stellen. De droom van Michel Verschueren had nog altijd een nachtmerrie kunnen worden. Maar Sporting heeft met doelpuntenmaker Edrissa Sonko wel een nieuwe held.

Yves TAILDEMAN/Ja.Ba./K.G.

BR>Zelden was de honger van Anderlecht om de grote rivaal te kloppen zo groot als gisteren. Van september 1995 (met 2 goals van Preko en met Karagiannis in de ploeg) was het geleden dat Anderlecht nog eens won van Brugge. Erger nog. De laatste 7 onderlinge confrontaties waren voor blauw-zwart. Sporting kreeg een doelpuntensaldo van 13-5 aangesmeerd. Slechts 4 spelers die gisteren op het veld stonden, wonnen met paars-wit ooit van Brugge: De Wilde, Crasson, Doll en ... Gert Verheyen. Eén jaar en één week moesten de fanatiekelingen wachten om de twee vaandeldragers van het Belgisch voetbal nog eens tegenover elkaar te zien. Een nukkige burgemeester en een sneeuwstorm gaven de topper uiteindelijk een extra dimensie. Dat resulteerde in een waar politieleger in en rond het stadion, maar mooi voetbal? Nee, dat kregen de 26.000 niet in ruil voor hun geduld.

Koude douche

Wel veel, heel veel inzet en gebikkel. Soms op het randje van het toelaatbare zelfs. Maar had Lommel Anderlecht zo geen 2 punten afhandig gemaakt? De kansen - of veeleer halve kansen - waren voor de rust dan ook op één hand te tellen. Ze waren voor Anderlecht, dat met Stoica de enige speler had die met een flits de match leek te zullen openbreken. Zetterberg zat in de achterzak van een sterke Clement, op de flanken ontbrak de scherpte. Koller leverde wel goed kaatswerk af, maar de splijtende combinaties bleven achterwege.

Maar dat had natuurlijk veel te maken met het verdedigende werk van de vice-kampioen. Met Lembi als pure libero liet René Verheyen niets aan het toeval over. Gaf de bal ook maar de indruk gevaar te kunnen creëren, dan joeg Lembi er zijn zware voet tegen. Vaak leidde dat onnodig tot balverlies, want Staelens en consoorten konden het leer zomaar recupereren. Als Brugge er dan toch leek te zullen uitkomen, ging de beslissende pass verkeerd. Gert Verheyen had wel de vorm te pakken, maar hij botste op de Gouden Schoen.

Eenmaal kreeg hij wel vrij spel, en dé kans om de competitie nieuw leven in te blazen, maar De Wilde toonde zich de sterkere. De wedstrijd brak los, Huyghe moest met gele kaarten beginnen gooien. Anderlecht probeerde een tandje bij te steken, maar het was Brugge dat - op basis van zijn sterkere tweede helft niet eens onverdiend - op voorsprong kwam. Baseggio bond zijn veter aan de middencirkel, Clement mocht alleen op De Wilde afgaan. Borkelmans zorgde voor de koude douche.

Met Sonko en Soetaers zette Anderlecht een laat offensief in. De zet van Anthuenis bleek de juiste. De 19-jarige Gambiaan maakte zich met zijn prachtige gelijkmaker onsterfelijk in het Astridpark. Anderlecht behoudt zijn 6 punten voorsprong en moet dus nog wachten om te feesten. Met zware verplaatsingen naar Sint-Truiden, Club Brugge (!), Germinal Beerschot, Westerlo en Johan Boskamp voor de boeg, is de buit nog niet binnen. Zelfs Standard is na zijn 18 op 18 niet kansloos.

19'

Na een uiterst lange studieronde, eindelijk een eerste kansje. Stoica schiet hoog over.

21'

Crasson schiet vanuit een scherpe hoek op Verlinden. Staelens treft in de herneming de hakken van De Brul.

40'

Een schot van Zetterberg wordt afgeblokt. Koller wil de rebound binnenduwen, maar De Brul is net iets sneller op de bal en kan ontzetten.

43'

Koller knikt een voorzet van Van Diemen tot in het bereik van Stoica. De jonge Roemeen heeft net iets te veel tijd nodig om af te drukken, zodat Deflandre kan ingrijpen.

49'

Een weggewaaide corner valt voor de linker van Borkelmans. De knal van de Limburger gaat via het hoofd van Koller opnieuw in hoekschop.

51'

Vermant loodst Verheyen door de buitenspelval omdat Staelens was blijven hangen. Verheyen alleen voor De Wilde, die met een schitterende reflex de openingstreffer verijdelt.

54'

Brugge countert. Crasson kan niet anders dan de weggesnelde Vermant foutief stuiten en mag blij zijn dat hij slechts geel krijgt.

57'

Center Dheedene plus hakje Koller, maar Crasson kan er net niet bij om af te ronden.

64'

Zetterberg stuurt Van Diemen diep, Verlinden is de Nederlander te vlug af.

68'

Een splijtende pass van Martens tot bij Borkelmans. Die heeft alle tijd om te controleren en aan te leggen en verslaat De Wilde met een grondscherend gekruist schot: 0-1.

73'

Voorzet Sonko, deviatie in een tijd van Koller: tegen de paal.

79'

Stoica legt breed tot bij Goor. Die knalt van kortbij naar de korte hoek, maar daar ligt Verlinden.

81'

Sonko dribbelt op de linkerflank een hoopje Bruggelingen murw, zet een dubbelpass op met Baseggio en laat vervolgens met een prachtige plaatsbal Verlinden kansloos: 1-1.

Scheidsrechter: Huyghe.

Toeschouwers: 26.435.

ANDERLECHT: De Wilde, Crasson, Staelens, Doll, Dheedene (71' Soetaers), Van Diemen (71' Sonko), Baseggio, Zetterberg, Goor, Stoica, Koller.

CLUB BRUGGE: Verlinden, Deflandre, De Brul, Lembi, Borkelmans, De Cock, Englebert, Clement, Vermant, Verheyen, Martens.

Doelpunten: 68' Borkelmans 0-1, Sonko 1-1.

Gele kaarten: De Cock (fout), Baseggio (fout), Crasson (fout), Deflandre (fout), De Brul (fout).

Borkelmans: "Goed gevoel"

Vital Borkelmans, maker van de Brugse goal, wond er geen doekjes om. Niet verliezen in Brussel was het belangrijkste. "Dat klopt. We zitten echt met een goed gevoel. Hadden het heel moeilijk voor rust, maar wisten de match nadien naar onze hand te zetten. Even leek mijn doelpunt goed voor de zege. Bij twee eerdere pogingen faalde ik, maar de derde was eindelijk

paté

. Met deze ingesteldheid moeten we nog een woordje kunnen meepraten. We maken ons alvast op voor de return over 3 weken."

Sonko: "Een droom"

De 19-jarige Sonko, ooit nog gewild door Club Brugge, verstoorde uiteindelijk het Brugse feestje met de gelijkmaker in zijn debuutmatch. "Heerlijk was het. Voetbal is gevoel en dat wou ik tonen. Dit is als een droom voor mij. Ik leerde veel op Anderlecht en heb eindelijk wat kunnen tonen."

Aimé Anthuenis: "Te veel mensen dromen"

ANDERLECHT -

Aimé Anthuenis was tevreden dat zijn ploeg een verloren situatie nog had rechtgezet. "Zo blijven we 6 punten voorop", zei Anthuenis. "Dat zijn de naakte cijfers. Geen enkele ploeg in Europa overvleugelt alle tegenstand."

Minder opgezet was Anthuenis met de kritiek op het magere voetbal. "Te veel mensen dromen. Dit is niet het grote Anderlecht van 10 jaar geleden. Wie denkt dat wij er bovenuit steken en los kampioen worden, dwaalt. Het is fout te denken dat wij veel betere spelers hebben dan pakweg Club Brugge. Natuurlijk zouden wij beter voetbal willen serveren, maar in het leven heb je niet altijd wat je wilt. De mensen zagen een pittig duel, met 22 spelers die streden om elke morzel grond. Al bij al ben ik tevreden, al besef ik wel dat we een mooie kans hebben gemist om een brede kloof te slaan. Maar op meer konden we geen aanspraak maken."

René Verheyen: "Dicht bij een stunt"

ANDERLECHT -

René Verheyen, de trainer van Club Brugge, wist niet hoe hij zich moest voelen. De 1-1 kon hem bekoren, maar het late tegendoelpunt van Anderlecht gooide zijn gevoelens overhoop. "We waren dicht bij een stunt", aldus Verheyen. "10 minuten voor tijd zag het er erg goed uit. Op dat moment ging ik even dromen, maar dan scoorde Anderlecht. Even was er een slap duel tegen de zijlijn en Sonko strafte dat knap af. De 1-1 is een logische uitslag. Groots voetbal was er niet te zien, maar vanuit een goede organisatie hebben we het Anderlecht moeilijk gemaakt. Dat is wat we ook in de toekomst willen doen. Als we erin slagen onze thuismatch tegen Anderlecht te winnen, is alles nog mogelijk."

Filip De Wilde: "Slechts twee kansen voor Club"

ANDERLECHT -

Filip De Wilde had, over heel de wedstrijd bekeken, gisteren eigenlijk niet zo ontzettend veel zwaar werk op te knappen. Maar wanneer het dan toch een keertje brandde voor zijn goal, stond hij ook paraat. Zo behoedde hij zijn ploeg vroeg in de tweede helft voor een achterstand toen Gert Verheyen alleen voor hem opdook. "De eerste van de enige twee uitgesproken kansen die Club heeft gehad. Jammer genoeg gaat die tweede wel binnen", aldus De Wilde, die zich bij die tegentreffer bijzonder kwaad maakte op ploegmaat Baseggio. Die zat in de fase voorafgaand aan het doelpunt doodleuk zijn veters vast te knopen in het middenveld. "Dat was niet de rechtstreekse aanleiding van die tegengoal, maar er zijn natuurlijk betere momenten om je veters te knopen dan wanneer de tegenstander in balbezit is."

Philippe Clement: "Bewezen dat Club titelkandidaat is"

ANDERLECHT -

Ondanks een uitstekende prestatie toonde Philippe Clement zich ontgoocheld na de wedstrijd. "Er zat meer in vandaag", zei hij. "Zeker als je op zo'n 25-tal minuten voor het einde op voorsprong komt, begin je te hopen op de 3 punten. Jammer dat het niet zover is gekomen. Nu behoudt Anderlecht een riante voorsprong, we hadden de kans om een flink stuk dichterbij te kruipen in de rangschikking. Toch moeten we vertrouwen putten uit deze prestatie. Club speelde opnieuw als een hecht geheel, iets wat dit seizoen te vaak ontbrak. Als we dit kunnen herhalen, mogen we op meer mikken dan een Europees ticket. Vandaag hebben we bewezen dat Club een kandidaat voor de titel blijft."

Zelf speelde Clement een grandioze wedstrijd. 90 minuten lang hield hij zijn rechtstreekse opponent Pär Zetterberg uit de wedstrijd. "Het ging inderdaad goed", aldus Clement. "Ook omdat Zetterberg heel dicht bij de spitsen aanleunde. Vroeger ging hij de ballen vaak achteraan ophalen, wat het mij moeilijker maakte. Nu was het gewoon een kwestie van hem geen ruimte te geven. Wat mij inderdaad goed is gelukt."

Dat gaf ook Zetterberg toe. "Club speelde goed gegroepeerd en gaf op het middenveld weinig of geen ruimte weg", zei Zetterberg. "Jammer voor mij, inderdaad, want daardoor ben ik nooit in mijn normaal ritme gekomen."

Lorenzo Staelens: "Een goed resultaat"

ANDERLECHT -

Lorenzo Staelens liep er na de wedstrijd met een omzwachtelde knie bij. "Een trap van mijn vriend, de Gert", lachte de Gouden Schoen. "Nee, het was niet opzettelijk. Jongens, wat was het een moeilijke match. Al bij al mogen we tevreden zijn met het resultaat. We konden geen aanspraak maken op meer. Het gelijkspel is terecht en niet slecht voor ons. We hebben maar een paar kansen gehad, via Goor en Koller, maar meer niet. Het was duidelijk dat we enkel via een individuele actie konden scoren. Gelukkig kwam die van Sonko. De tactische zet van de trainer bleek de juiste. Er kwam meer beweging op de flanken."

Brugge liet volgens Staelens geen slechte indruk. "Voor de rust stonden twee ploegen op het veld die vooral niet durfden verliezen. Na de pauze speelde Club met meer agressie, beweging en risico's. Als De Wilde ons niet redde, was het 0-2 en was het voorbij. Nu doen we geen slechte zaak."

Dany Verlinden: "Standard wint"

ANDERLECHT -

"Het belangrijkste was dat we hier niet zouden verliezen", sprak Club-doelman Dany Verlinden. "En dat is ons gelukt. We blijven tweede en de afstand met Anderlecht groeit niet."

Of Club opnieuw van de titel mag dromen? "Ach, laten we het voorlopig maar houden op dat Europees ticket. Anderlecht blijft de grote titelfavoriet. Voor mij is de winnaar van dit weekeinde trouwens Standard. De Luikenaars sluipen opnieuw dichter bij de kop van de rangschikking."

Verlinden zelf keepte een prima partij. "Het laatste kwartier kreeg ik het inderdaad nog zwaar te verduren. Daartegenover stond dat ik in de eerste helft weinig moest ingrijpen. Dat is typisch voor topwedstrijden. Pas als er een doelpunt valt, breekt de match open."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer