Vuurgeesten langs de Maas

Print
De Maaslandse Vuurgeesten dwalen al 25 jaar langs de Maas.
BR>
Het is een opvallende folkloristische vereniging in het Maasland die per jaar maar één dag actief is, op 11 november. Dit jaar worden ze in Lanklaar om 18 uur ingehaald door de 40-koppige percussiegroep Animoso uit Heerlen met een hels lawaai.

De Maaslandse Vuurgeesten vinden hun ontstaan in de wereld van de legenden. “We zijn ontstaan uit verhalen van de Maaslanders en leven dankzij de overlevering van de Maaslandse fantasie”, zegt Pierre Venken van De Maaslandse Vuurgeesten.“ Eén keer per jaar worden we werkelijkheid.”

Jan Boonen: “Vuurgeesten dwaalden vroeger langs de Maas. Ze verplaatsten zich als een vuurbol.Sommige Maaslanders floten op de vuurgeest. Omdat vuurgeesten niet tegen dat geluid kunnen, gingen ze als een bliksemschicht achter de dader aan. Die moest dan vluchten."

"De fluiter kon zich altijd op tijd verschansen in een schuurtje langs het water. De vuurgeest sloeg dan met een brandende boze hand op de deur. Als tegen de ochtend het gevaar geweken was, stond de ingebrande hand van de vuurgeest zichtbaar in de deur van het schuurtje.”

De Maaslandse Vuurgeesten dwalen in rode gewaden met gele vlammen door het dorp, en zijn herkenbaar aan hun hoog punthoofd. Ze verplaatsen zich met een grote metalen Neptunus-tand, en blijven in groep.