Haspengouwse wijnbouwers vieren 10de verjaardag

Print
Zaterdag vieren de Haspengouwse wijnbouwers - een vereniging van zowel professionelen als amateurs - hun 10de verjaardag in het wijnkasteel van Genoelselderen.
BR>
Daar hebben ze een wedstrijdje voor georganiseerd. Ze hebben de wijnen van hun leden blind laten proeven. De beste wijnen krijgen zaterdag een onderscheiding.

De Loonse wijnbouw gaat terug tot 1200. Op dat moment hadden ze wijn nodig voor de mis. Later hebben die wijngaarden plaats geruimd voor graan, want dat bracht meer op. Maar de laatste jaren is wijnbouw weer populair in Haspengouw.Dankzij Jean Bellefroid, die in de jaren 60 wijnstokken plantte in zijn voortuin op de Kernielerweg.

“Tien jaar geleden zijn we met een paar mensen samengekomen”, zeggen Marc Henderix en Lorry Duchateau, schoonzoon van wijlen Jean Bellefroid. “We hadden allemaal een beetje ervaring, maar we wisten niet genoeg. Dus zijn we cursussen gaan organiseren in het Pibo, en die trokken elk jaar meer mensen aan. Voor onze laatste cursus hebben zich 91 mensen ingeschreven, we hebben zelfs veel leden in Nederland.”