Edelherten in Weert binnen een jaar vrij

Print
Als alles volgens planning loopt, zwerven er eind 2007 in een Weerts natuurgebied - vlakbij de grens in Bocholt - vrij edelherten rond.
BR>
Nog eens twee jaar later zou het ecoduct over de A2- autosnelweg klaar moeten zijn en is de kans reeel dat de dieren uiteindelijk ook naar Vlaanderen komen.

Een klein jaar geleden werden in het natuurgebied Kempenbroek in het Nederlandse Weert 15 edelherten uitgezet. Een mannetje overleed kort daarna na een gevecht met een andere bok. Momenteel verblijven de dieren nog in een omrasterd gebied van ongeveer 150 hectare.

“Via de zenders op zeven edelherten - geïnstalleerd door het Belgische Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) - kunnen we de bewegingen van de dieren volgen,” zegt Frank Zanderink van ARK Natuurontwikkeling, de organisatie die het project coördineert.“In het begin merkten we dat de dieren aarzelend het gebied verkenden. Het duurde enkele maanden voor ze overal waren geweest.”

Maar inmiddels is hun gedrag normaal. Zo werden in de lente vijf kalfjes geboren. “En in de bronsttijd hadden twee mannetjes ook een harem rond zich gevormd. Volgend jaar zullen er dus opnieuw kalfjes geboren worden,” weet Frank Zanderink. Geschat wordt dat er eind volgend jaar een groep van 25 edelherten in het gebied rondtrekt. Om de dieren volledig vrij te laten, moeten er nog wel een aantal ingrepen gebeuren.“