“Volgende keer doe ik ‘gewoon’ tegen Joden”

Print
“De boekenkast!” Dat vonden ze allemaal het sjiekste aan het beroemde huis aan de Amsterdamse Prinsengracht. Want dat was de toegang tot het achterhuis waar Anne Frank en haar familie onderdoken.
BR>
Maar de vijftien Turkse jongeren uit Beringen begrijpen ook de niet-zo-blijde boodschap van het Anne Frank Huis: “Als je hoort wat Anne Frank allemaal heeft meegemaakt en hoe ze is gestorven...Wanneer ik nu nog ooit een Jood op straat tegenkom, dan zal ik gewoondoen.”

De ‘studiereis’ was een ideetje van federaal minister Peter Van Velthoven. Aanleiding was een incident in Beringen begin december. De 15 Turkse jongeren haalden toen het nieuws omdat ze een groep orthodoxe Joden beschimpten en met stenen bekogelden. Achteraf betuigden ze hun spijt en werden ze gestraft, maar Van Velthoven vond hen bereid tot een extra inspanning.

“Ik ben minister van Werk, dat heeft hier inderdaad niks mee te maken,” lacht de Lommelse excellentie.“Maar ik ben ook een Limburgse politieker, en ik vond dat incident een inbreuk op ons ‘Limburgs model’ van integratie, waarbij groepen van heel diverse origine goed met elkaar overweg kunnen. M’n vrouw en ik zijn enkele jaren geleden met de kinderen naar het Anne Frank Huis geweest we hebben gewacht tot ze oud genoeg waren om er iets aan te hebben. En het heeft een diepe indruk op hen nagelaten.”

Hoe diep die indruk op de Beringse jongeren is, is voorlopig moeilijk in te schatten. Ook al omdat ze werkelijk omstuwd werden door journalisten. “De enige plek waar ze ons niet volgden, was het toilet,” lacht er eentje.“En stomme vragen dat ze stelden. Of we spijt hebben. Natúúrlijk hebben we spijt.”