Nieuwe technologie degradeert bestaande gsm tot antiek
Draai dan 797204
zong Will Tura in 1964. Toen, ja tóén, was telefoneren nog behoorlijk simpel. U nam de hoorn van de haak en langs een cijfercombinatie bereikte u wie u spreken wou.
BR>Tegenwoordig ziet communicatie er een ietsiepietsie anders uit. We zouden ons er lang geen buil aan vallen mocht uw zestienjarige telg, op wie u behoorlijk trots bent omdat die altijd al bij de pinken was, volgend turbotaaltje uitkramen. "Wow
daddy-o
, geef mij maar een
WAP
. Te gek, die
microbrowser
op dat
LCD touch screen
. En die
voice interface
met dat kekke
headsetje
. Wist je trouwens dat de
bluetooth technology
de
natural speech recognition
toepasbaar maakt op het hele huishoudelijk leven?"
Uiteraard kunt u het goedkeurend gegrom niet onderdrukken ("Irma, luister eens naar wat onze jongen toch allemaal weet"), maar u hebt veeleer de neiging om een onderwerpje voetbal aan te snijden. Want waar heeft die gast het in hemelsnaam over?
Derde generatie
WAP of
Wireless Application Protocol
introduceert de derde generatie draadloze telefoons. Hij lijkt in vrijwel alle opzichten op de doorsnee gsm, met dat verschil dat u er naast gesprekken ook gegevens (zoals elektronische post en internet) mee kunt ontvangen en versturen.
Het scherm heet LCD of
Liquid Digital Display
, een flinterdun gevoelig plaatje dat een microbrowser, zeg maar een venstertje waarop u alle data kunt zien, te voorschijn tovert en waarop u met een leespen of uw vingers gewenste informatie kunt aanduiden en oproepen. Ook leuk: een
headset
of een hoofdtelefoontje dat u rond uw oor draagt. U praat dus niet meer in de hoorn, maar u kijkt ernaar. De
voice interface
met de
natural speech recognition
of stemherkenning maakt het mogelijk dat u zelfs niets meer hoeft in te toetsen. U vertelt uw telefoon wat hij moet doen of wie hij voor u moet contacteren.
Gratis drankje
Heeft de medaille een keerzijde? Uiteraard, want iedereen kan u elektronisch lastigvallen. Passeert u bijvoorbeeld een restaurant, dan bestaat de kans dat de uitbater zijn computer zo programmeerde dat die automatisch een boodschap naar uw WAP stuurt. Zoals: "Als u hier nu iets bestelt, krijgt u een gratis drankje."
Maar weldra zal het nieuwe systeem tot alles in staat zijn. Als u er uw huishoudelijke toestellen
compatibel
(verbonden) mee maakt, opent u uw garage met de woorden "open garage" of zet u koffie door het apparaat "zet koffie" op te dragen. Kortom,
Demonseed
, een van dé futuristische films van de jaren zeventig waarin een centrale computer alle taken uitvoerde die aan hem werden bevolen, is binnenkort geen sciencefiction meer.
Een WAP kost voorlopig nog iets van een 16.000 frank, maar de verwachting leert dat de prijs spoedig onder de 10.000 frank zal dalen. En als iedereen vertrouwd is met de derde generatie gsm's, zullen de verkopers een vierde kunnen aanbieden. Zo blijft ook de commerciële carrousel draaien.