Gebruik je computer als radio

Internet gaat de muziekindustrie de afgrond indrijven! Internet geeft softwarepiraten vrij spel! Internet betekent het einde voor televisie! Het wereldwijde web is sinds kort onderwerp van heel wat rampscenario's. Maar één sector kent alvast een nieuwe ongekende bloei dankzij het web: radio. De cyber-stations schieten als paddestoelen uit de grond en de surfer kan afstemmen op duizenden netradio's die hun programma's via het internet aan de hele wereld aanbieden. Hoe gaat dat in zijn werk?

Davy Vandevinne

BR>Om naar internetradio te luisteren heb je uiteraard een speler nodig. Wij zetten vier grote namen op een rijtje. Handig om te weten: je kan ze allemaal gratis van het wereldwijde web plukken.

RealPlayer

De RealPlayer van RealNetworks is de populairste video- en radiospeler op het web. De nieuwe RealPlayer 7 is gemakkelijk te gebruiken en heeft in het geheugen bovendien tientallen voorgeprogrammeerde radiostations die mooi per genre gerangschikt zijn. Minpunt is dan weer het grote succes van RealPlayer. De radiokanalen zijn vaak overbelast en zodoende is het soms erg moeilijk om ergens binnen te geraken.

http://www.real.com

QuickTime Player

Apple heeft met de QuickTime 4 Player ook een populair stuk software op de markt. Hoewel de Quicktime Player vooral gebruikt wordt voor televisie- en video-uitzendingen, kan je met de nieuwste versie ook op radiostations afstemmen, al is het aanbod voorlopig nog vrij beperkt.

http://www.apple.com/quicktime

Microsoft Media Player

Uiteraard heeft ook Microsoft een eigen speler. De Microsoft Media Player zit ingebakken in Internet Explorer 5, maar kan ook apart worden opgestart. Net als zijn Netscape-concurrent ideaal als je op zoek bent naar een speler zonder al te veel toeters en bellen.

http://www.microsoft.com/windows/mediaplayer/

Netscape Radio

De nieuwste Netscape-browser is dankzij een handige radioknop ook klaar voor internetradio. Minpunt is dat je jezelf wel eerst (gratis) moet registreren op de Netscape-site.

http://radio.netscape.com/

De Belgische zenders

Het merendeel van de radiostations op het wereldwijde web is uiteraard van Amerikaanse of Engelse makelij. Maar ook in België timmeren een aantal pioniers aan de weg. En het zijn zeker niet altijd de grote jongens als Studio Brussel, Donna of Radio 2.

Dé pionier in België is namelijk een studentenradio: URGent. Het is meteen een van de weinige zenders - als het al niet de enige is - in België die 24 uur wakker blijft. Met kwaliteit overigens, want studentenradio staat niet voor amateuristisch geklungel.

http://www.urgent.rug.ac.be

De concurrenten volgen op een zekere afstand. Toch ook interessant: Radio Plus, Radio Contact, C-Dance en Axxes (voor dance-fanaten) en Topradio.

http://www.radioplus.be

http://www.radiocontact.cybernet.be

http://www.c-dance.be

http://www.axxes.be

Van de traditionele groten - Radio 1, 2 en 3, Donna en Studio Brussel - lijken voorlopig alleen Radio 1 en Studio Brussel mee op de trein gesprongen. Radio 1 kiest daarbij voor

radio on demand

(kies zelf je programma), Studio Brussel beperkt zich tot een aantal populaire programma's.

http://www.radio1.be

http://www.studiobrussel.be

Radio Vlaanderen Internationaal verzamelt dan weer een heleboel online programma's. Handig als je in het buitenland zit en toch even wat Vlaamse programma's wil meepikken.

http://www.rvi.be

Even geduld ajb

Radio luisteren op het web is leuk, maar perfect is het voorlopig nog niet. Wie met een normale modem op het web zit, verliest zijn bandbreedte bijna geheel aan de muziek. Concreet betekent dat dat het vrijwel onmogelijk is om tegelijkertijd internetradio te beluisteren en webpagina's te bekijken. Maar de software-ontwerpers maken zich sterk dat het web op termijn sneller wordt en dat radio dan perfect zal kunnen. Voor wie nu op ISDN of kabel zit, is het zelfs al geen probleem meer. Nog even geduld dus!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer