Inktvissen op je scherm

Sinds kort is er weer een reden meer om bij ijzige Oosterscheldetemperaturen gezellig op het droge te blijven. De Interactieve Duikgids, een nieuwe multimedia-CD-Rom die werd ontwikkeld aan de Universiteit van Amsterdam, laat de sepia's en de oorkwallen zo voor je neus voorbijzwemmen zonder dat je er een nat duikpak voor hoeft te halen.

Annick Deckers

BR>De CD-rom bevat in de eerste plaats een biologiegedeelte met uitleg in woord en, soms bewegend, beeld over meer dan 250 soorten dieren en wieren. De informatie is erg uitgebreid en gedetailleerd, maar er is wel wat puzzelwerk nodig voor je weet waar nu precies wat staat.

Interessant is het soortenregister met wetenschappelijke benamingen én hun equivalenten in vier talen. Handig als je thuis wil natrekken over welk beest je Engelstalige duikinstructeur het in hemelsnaam had.

Apart is ook de rubriek waarmee je via uitsluitingsvragen en foto's kan uitzoeken welk organisme je nu precies onder water gezien hebt. Maar verwacht geen wonderen. Of weet jij nog precies hoe de buikvinnen van die vis eruit zagen? Verder is er een gesofisticeerde atlas, waarmee je op tal van manieren kan opzoeken welke soorten waar voorkomen. Een aantal andere rubrieken zijn meer wetenschappelijk georiënteerd en daardoor niet echt aan de leek besteed.

Veel minder uitgebreid dan het biologiegedeelte is de beschrijving van duiklocaties. De informatie is zo algemeen dat je je afvraagt of ze

überhaupt

wel opgenomen had moeten worden.

Tenslotte bevat de CD-rom ook een wrakkengids, een rubriek waarmee je een diashow kan laten afspelen, een pagina met interessante websites en, voor de liefhebbers, een quizrubriek.

De Interactieve Duikgids is een lust voor het oog en het oor en bevat tal van mogelijkheden: combineren van rubrieken, zelf notities nemen,

bookmarks

aanleggen, gedeeltes afdrukken en bewaren en ga zo maar door. Een aanrader als je meer dan gewone belangstelling hebt voor wat er onder water leeft en beweegt.

De Interactieve Duikgids, Natuur&Techniek en Kosmos-Z&K, Utrecht/Antwerpen, 1.600 fr.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer