Half Hollywood aanwezig op jubilerend Duits filmfestival

BERLIJN - Volgende week woensdag gaat de 50ste jubileumeditie van het Berlijnse Filmfestival van start. Een nooit geziene waslijst Hollywoodvedetten zal er in de kijker lopen: Leonardo DiCaprio, Mel Gibson, Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Denzel Washington en nog vele andere. Eregasten zijn Jeanne Moreau en Robert De Niro, die een gulden trofee voor hun hele carrière zullen ontvangen.

Rudi DE CONINCK

BR>

Zowat 21 films strijden tussen 9 en 19 februari om de diverse Gouden en Zilveren Beren. De internationale festivaljury wordt voorgezeten door de Chinese actrice en L'Oreal-model Gong Li. Aan haar zijde zetelen onder meer de Poolse regisseur Andrzej Wajda, zijn Braziliaanse collega Walter Salles en de Spaanse actrice Marisa Paredes. Opener wordt 'The Million Dollar Hotel' van Wim Wenders, naar een script van U2-frontman Bono. Twee weken later valt het doek met 'Bossa Nova' van de Braziliaan Bruno Barretto.

Enkele films waar reikhalzend naar wordt uitgekeken: 'Any Given Sunday', een flamboyant footballrelaas van Oliver Stone met Al Pacino, 'Magnolia' van Paul Anderson met Tom Cruise, 'Man On The Moon' van Milos Forman met Jim Carrey, en 'The Road Home' van de Chinese prijzenverzamelaar Zhang Yimou. Dingen eveneens mee naar de topprijs: 'American Psycho' naar het controversiële boek van Brett Easton Ellis, 'The Filth And The Fury', een documenaire van Julian Temple over The Sex Pistols en 'Loves Labours Lost', een Shakespeare-musical van Kenneth Branagh met liedjes van Cole Porter, Irving Berlin en George Gershwin.

Oscarfavorieten als 'The Talented Mr. Ripley' van Anthony Minghella ('The English Patient') met Matt Damon en Gwyneth Paltrow en boksfilm 'The Hurricane' met Denzel Washington zijn ook van de partij. Buiten competitie wordt het langverwachte Leonardo DiCaprio-vehikel 'The Beach' geprojecteerd. En fuifbeest Leo sleept zich voorwaar helemaal naar de Duitse hoofdstad om het zelf mee te maken.

Dit is Belgisch

De Vlaamse films 'De man van staal' van Vincent Bal en 'Blinker' van Filip Van Neyghem zijn ingeschreven voor de aparte competitie van het Kinderfilmfest. Volgens de makers is deze selectie erg nuttig omdat Berlijn een belangrijke functie heeft als jeugfilmmarkt. Vorig jaar werd 'De bal' van Dany Deprez en Jean-Claude Van Rijckeghem dankzij het festival verkocht aan een tiental landen. 'Lijmen/Het been' van Robbe De Hert, naar de klassieker van Willem Elsschot, raakte spijtig genoeg niet tijdig klaar om aan de officiële competitie deel te nemen.

De filmmarathon wordt afgesloten met de Braziliaanse romantische komedie 'Bossa Nova' met Amy Irving, de voormalige echtgenote van Steven Spielberg, in de hoofdrol. De klankband barst van zwoele Antonio Carlos Jobim-nummers, die hopelijk de Berlijnse vrieskou doen vergeten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer