Limburgse dj Filip Vanderputte komt met Starfighter binnen in Top Of The Pops

HOESELT - Deze week komt Starfighter met het housenummer 'Apache' nieuw binnen op 31 in Top Of The Pops van de BBC. Op zich een kurkdroog feit, maar het wordt wel boeiend als je weet dat Starfighter het alter ego is van de Limburgse dj Flip Vanderputte (35). Het dansend nachtvolk op Ibiza en de fuibeesten van de Love Parade verslonden 'Apache' reeds als zoete koek. Nu staat een Limburgs housenummer zij aan zij met David Bowie in de moeder van alle hitparades.

Roel DAMIAANS

BR>

Hoeselt, een straat waar de tijd zestig jaar geleden is blijven stilstaan. In de oude studio van vrije radio Radio Puls heeft Philip Dirix, beter bekend als dj Flip Vanderputte zich teruggetrokken om housemuziek te maken en te producen.

«Ik ben mijn hele leven al verankerd in het dj-milieu,» vertelt Philip. «Iedere vrijdag, zaterdag en zondag draai ik in discotheek Het Karrewiel in Hoeselt. En dat al 17 jaar lang. De eerste hit die ik scoorde was 'Fly Is Dead' onder de naam S.W.A.T..Een term uit het Amerikaanse leger, voluit

Special Weapons And Tactics

, maar S.W.A.T. is ook ongeveer het geluid van een vlieg die wordt doodgemept. Dat was na de hoogdagen van de new beat, in de overgangsfase naar de house. Alles ging toen nog heel low profile. Zo heb ik ooit met Belle Seurs de single 'The Roof Is On Fire' opgenomen. Wie vroeger een synthesizer en wat samples had, was vertrokken.» Tegenwoordig is het iets gecompliceerder en moet je al aan de slag met computerprogramma's als Cubase VST en ProTools.

Helikopter

«Het idee van het nummer kwam van Nico Deleu van Byte Records. Hij zei me 'Je moet iets doen met tommels en een helikopter'. Daarmee ben ik aan de slag gegaan en nu is 'Apache' al een hele tijd een undergroundhit.»

Het nummer deed het erg goed op Ibiza waar het door verschillende grote dj's werd gedraaid. De absolute doorbraak kwam er op de Love Parade. «Ik weet niet of het volgende verhaal waar is , maar toch. De legende wil dat Carl Cox het nummer draaide op het moment dat de stoet door een tunnel reed. Er zit een sample in van een aanvliegende helikopter net na een rustig moment in het nummer. Cox draaide de volumeknop open en iedereen ging er volledig uit de bol.»

De meeste artiesten of dj's zouden zelfs volledig door hun dak gaan als ze het schopten tot de Britse charts. Dirix blijft er kalm onder en relativeert de hele heisa. «Tja, ik heb weinig affiniteit met Engeland, vanachter mijn bureau heb ik geen benul wat voor gevoelens die plaat ginder losweekt. We zien wel.»

Vanoudenhoven

Als producer zit ie ook regelmatig in de studio met het Belgische danceproject X-Session en begeleidt hij Dj Peter Project als producer en als manager. «Sommigen noemen mij wel eens een

commerciële boy

. Maar ik doe alleen dingen die zelf graag doe. Soms komt de commerciële house mij de oren uit en ga ik onder een andere naam wat duistere plaatjes maken. Het moet eerst en vooral fun blijven. Daarom heb ik het singletje van Young Spirit (de bejaardenhouse uit De XII Werken van Vanoudenhoven) opgenomen. Gewoon omdat ik het plezierig vond om met die mensen samen te werken.»

Dagelijks spendeert Philip zo'n 10 à 11 uren in zijn studio. Tel daarbij de uren dat ie achter de draaitafels staat in Het Karrewiel en stel de vraag of hij nog geen last heeft van zijn oren? «Toch wel. Twee jaar geleden bleek dat ik 30% gehoorverlies had in beide oren. Dat was effe schrikken. Toch kwam dat niet door de discotheek. In mijn geval is het erfelijk via mijn moeder. Ik hoor wel non-stop tuutgeluiden. Je kent dat als je terugkomt van een fuif of een concert. Alleen gaat dat bij mij nooit meer weg. Ach, van Beethoven beweert men ook dat hij doof was... Maar ja, Beethoven moest wel niet mixen

(lacht)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer