Overspoeld door fusies in amper een maand tijd

Met een gezamenlijke beurswaarde van zo'n 13.700 miljard frank wordt de fusie tussen Vodafone en Mannesmann de grootste ooit. Die eer was tot donderdag weggelegd voor AOL Time Warner Inc., dat op 11 januari 2000 ontstond toen Time Warner een fusie aankondigde met America Online (AOL). De gezamenlijke beurswaarde van dat bedrijf wordt geschat op ongeveer 11.000 miljard frank. Amper een week na deze megafusie, haalde het nieuwe conglomeraat de portefeuille boven om voor 800 miljard frank de Londense platenmaatschappij EMI in te lijven. In reactie hierop aast Bertelsmann nu op de muziekafdeling van Sony.

K.Me

BR>Op 17 januari was het ook al groot vuurwerk, toen het Britse farmacieconcern Glaxo Wellcome en de Amerikaans-Britse branchegenoot SmithKline Beecham het eens geraakten over een fusie. Het nieuwe bedrijf Glaxo SmithKline is op de beurzen ruim 7.100 miljard frank waard. Kort daarop vormden zich nog meer farmaceutische supergroepen, onder meer door het bod van Pfizer op Warner-Lambert ter waarde van 3.400 miljard frank. Dit conglomeraat staat nu wereldwijd op drie, vooral omdat datzelfde Warner-Lambert enkele maanden voordien al een bod van 3.000 miljard had uitgebracht op American Home Products (AHP).

Andere fusies die recentelijk, maar voorlopig werden afgerond zijn die tussen MCI Worldcom en Sprint en - op een iets meer bescheiden niveau - tussen de Franse distributiegroepen Carrefour en Promodès.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer