Geen gebrek aan overnamekandidaten in telecom

Op de Europese beurzen blijven de koersen van de telecomaandelen in waarde stijgen, ook na de overname van Mannesmann door Airtouch. Volgens de analisten is het slechts een kwestie van strijd alvorens de volgende grote overname zal worden beklonken. Wie wie gaat overnemen, valt op voorhand natuurlijk moeilijk te voorspellen. In de snel evoluerende telecommunicatiewereld blijf alles mogelijk. Nog niet zo heel lang geleden werd Vodafone zelf als een overnamekandidaat bestempeld, terwijl Vodafone/Mannesmann nu naar beurskapitalisatie het vierde grootste bedrijf in de wereld is geworden.

Jos STERK

BR>Binnen de sector wordt op de eerste plaats uitgekeken naar de plannen van Deutsche Telekom

(zie koersgrafiek)

. De Duitsers visten achtereenvolgens bij Telecom Italia en bij Sprint achter het net en zijn dringend op revanche uit. Deutsche Telekom is door de sterke stijging van de koers het grootste beursgenoteerde bedrijf in Europa geworden. Door het naar de beurs brengen van de internetdochter T-Online krijgt DT de beschikking over vers kapitaal. Bovendien maakt de hoge beurskoers het makkelijk om een bod in aandelen uit te brengen. De analisten rekenen er op dat het niet zo lang meer zal duren alvorens de nummer één in Europa in beweging zal komen.

Een mogelijke overnamekandidaat is volgens de analisten Olivetti, dat Deutsche Telekom te vlug af was bij de overname van Telecom Italia. Struikelsteen kan echter de aanwezigheid zijn van Olivetti-voorzitter Robert Colaninno. Die heeft recent zijn greep op Olivetti nog verstevigd en dat bemoeilijkt natuurlijk een overname.

Telefonica

Met Telefonica

(zie koersgrafiek)

zou Deutsche Telekom een andere begeerde prooi binnenhalen. Voor het Spaanse telefoniebedrijf zijn er evenwel nog andere kandidaten. British Telecom is al eens komen praten, maar die gesprekken zijn op niets uitgedraaid. Omwille van de sterke positie op de Zuid-Amerikaanse markt zou Telefonica ook een interessante aanwinst zijn voor de Amerikaanse telefoniebedrijven, genre MCI WorldCom of SBC Communications.

De ambities van British Telecom om een toonaangevende rol te spelen in de Europese telefonie hebben een stevige knauw gekregen door de slechte resultaten die het bedrijf afgelopen week bekendmaakte. Daardoor ging de koers onderuit en wordt een overname via een aandelenruil voor BT minder evident. Sommige analisten sluiten zelfs niet uit dat British Telecom vroeg of laat zal worden overgenomen door de Amerikaanse partner AT&T.

De rol van het Nederlandse KPN in het geheel is nog niet helemaal duidelijk. KPN gold lang als een gedoodverfde overnamekandidaat, maar door de overname van de mobiele telefoonoperator E-Plus (samen met BellSouth) is KPN plots een stuk groter geworden.

Hoewel de meeste Europese telco's nu peperduur geprijsd zijn, verwachten de analisten niet dat deze hoge waarderingen gaan verdwijnen zolang de consolidatiegolf binnen de sector niet achter de rug is. De Duitse Commerzbank verhoogde vrijdag zelfs het advies voor Vodafone tot bijkopen en dit ondanks de hoge prijs die voor Mannesmann dient te worden betaald.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer