Mannesmann gaat toch in op bod van Britse Vodafone AirTouch

Nadat de directies van het Britse Vodafone AirTouch plc en het Duitse Mannesmann AG donderdagavond laat uiteindelijk toch een akkoord over een fusie bereikten, heeft ook de raad van toezicht groen licht gegeven voor de operatie. De vertegenwoordigers van de aandeelhouders en de werknemers gaven zoals verwacht hun goedkeuring over de grootste economische fusie ooit. Het happy end komt er na een maandenlange strijd tussen beide partijen. Het is de bedoeling van de nieuwe groep, die Vodafone zal heten, om een strategische positie in te nemen als de wereld van de nieuwe media ons dagelijks leven volledig in de greep zal houden.

HASSELT Kurt MEERS/Paul VERBRAEKEN

BR>

'De grootste overname ooit', 'de grootste telecomgroep ter wereld', 'de grootste beursgenoteerde onderneming in Europa', 'het vierde bedrijf ter wereld'. De superlatieven zijn niet uit de lucht na de overname van de Duitse Mannesmann-groep door het Britse telecomconcern Vodafone/AirTouch. De verkoop schudt ook de kaarten op de Belgische telecommarkt grondig door elkaar.

Uiteindelijk is de Duitse gigant na een titatenkamp van drie maanden door de knieën gegaan. Een opdoffer voor de Duitse ijdelheid: Britten breken met hun vijandige bod de Duitse markt open.

Gemakkelijk was het niet. Jager en wild bestookten elkaar maandenlang in een campagne waarvan vooral de Duitse media beter werden. Beide rivalen smeten zowat 20 miljard frank tegen hun persmanoeuvres aan. Allerlei adviesbureaus streken wellicht zowat 40 miljard frank op.

Uiteindelijk haalde Vodafone de Mannesmann-aandeelhouders over de brug door hen veel meer te geven dan in oktober werd voorgesteld. Niet alleen verwerven zij nu 49,5 procent in de nieuwe constructie, bovendien krijgen zij voor elk Mannesmann-aandeel 58,96 Vodafone-stukken. De transactie zou 178 miljard euro (7.180 miljard) waard zijn. Al naar gelang de dollarkoers becijferen sommigen zelfs zo'n 8.000 miljard frank.

Verwacht wordt dat Vodafone voor de financiering van deze

deal

na verloop van tijd een deel van de Mannesmann-activiteiten zal afstoten. Mannesmann is in de eerste plaats een Duits metaalbedrijf.

Wirwar

Door de megafusie tussen Vodafone AirTouch plc en Mannesmann AG komen de Europese concurrentieregels in het gedrang. Daardoor wordt Mannesmann verplicht om het Britse Orange opnieuw van de hand te doen. Zoals bekend werkt Orange in België samen met het Nederlandse KPN, dat nu in de rij staat om Orange volledig in te lijven. Het zal daarvoor in ieder geval meer dan 1.300 miljard moeten betalen, het bedrag dat Mannesmann oorspronkelijk voor Orange betaalde. Die prijs zal fors stijgen omdat er nog andere kapers op de kust zijn. Het gaat dan vooral om France Télécom en het Amerikaanse MCI Worldcom.

Deze strijd zal hoe dan ook gevolgen hebben voor de Belgische mobilofoniemarkt. Als France Télécom de slag om Orange wint, zal de meerderheidsaandeelhouder van Mobistar opeens de helft van grote concurrent KPN Orange in handen krijgen. De tweede en de derde speler op de markt komen in dat geval uit dezelfde stal.

De huidige situatie is na de fusie tussen Vodafone en Mannesmann al even ingewikkeld. Het Britse Vodafone heeft namelijk 25 procent van de aandelen Proximus in portefeuille en krijgt er nu dus de helft van concurrent KPN Orange bovenop.

Wat er uiteindelijk zal gebeuren is moeilijk te voorspellen, maar voor de Belgische consument is het belangrijk dat een outsider met de participatie in KPN Orange gaat lopen. Alleen zo kan de concurrentie levendig gehouden worden en kan snel werk gemaakt worden van een verdere daling van de tarieven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer