Africa Cup: Nigeria overtuigend, gouden doelpunt voor Tunesië

LAGOS -

De Super Eagles hebben het idolate Nigeriaanse legioen donderdag aan zich verplicht door Marokko met 2-0 te verslaan en zo als winnaar van groep D naar de kwartfinale (tegen Senegal) van de Africa Cup te gaan. De hoon en onrust zijn in het voetbalgekke land voor even geweken. Bovendien was het voetbal ditmaal goed.

ANP/REUTERS

BR>De Marokkanen kunnen naar huis doordat Tunesië met 1-0 van Congo-Brazzaville won. Het puntenaantal en het doelsaldo van beide Noord-Afrikaanse teams waren gelijk. Marokko scoorde in drie duels echter maar één keer, Tunesië maakte drie treffers. De laatste van Rahdi Jaidi was donderdag goud waard. In Tunis gingen de supporters tenminste de straat op of de cup al binnen was.

Nigeria had het op een akkoordje kunnen gooien met Marokko - beiden hadden aan een punt genoeg - maar koos, niet onverstandig voor eigen publiek, voor een echte wedstrijd. Coach Bonfrère had Ikpeba om disciplinaire redenen uit de ploeg gelaten. Zijn elftal had de hint begrepen. Nigeria startte furieus, was overtuigd van eigen kunnen en won bijna elk duel.

Het leidde na een half uur tot de verdiende voorsprong door een treffer van Finidi George. Het zelfvertrouwen van de favoriet groeide zienderogen. Voor het eerst in het toernooi toonden de Nigerianen wat van hun bekende kunnen.

Marokko leek afwezig en niet doordrongen van de mogelijk ernstige gevolgen. De ploeg bleef, ook na rust, volharden in een defensieve tactiek; hopend op een kleine nederlaag en een gunstig resultaat in Kano bij Tunesië-Congo. Dat vertrouwen in een hogere macht bleek verkeerd. Nigeria bleef hartstochtelijk aanvallen op jacht naar meer, doelpunten en erkenning.

Tijani Babangida dwong doelman Khalid Fouhami tot een schitterende redding. Negen minuten voor tijd bleef de Marokkaanse sluitpost het antwoord schuldig op een inzet van de 18-jarige Julius Aghahowa. Dat doelpunt bleek er uiteindelijk een te veel.

De Tunesische voetballers verkeerden na de benauwde winst op Congo-Brazzaville geruime tijd in onzekerheid over hun lot. Dat namen ze niet in eigen hand door vaker te scoren. De Congolese doelman Brice Samba had daar de hand in. Hij voorkwam bij herhaling de tweede treffer, onder meer door het stoppen van een strafschop, ingeschoten door Medhebi. Het duurde dus even, maar het feestje kon toch worden gevierd. Maandag wacht Egypte.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer