International Board onderzoekt nieuwe vrijschopregel

ZURICH -

De International Football Association Board (IFBA), een raad van wijzen die de regelgeving in het voetbal beheert, bestudeert momenteel een voorstel van de wereldvoetbalbond FIFA met betrekking tot de vrijschoppen. De FIFA wil dat de spelers meer disciplineerd worden bij het nemen van vrije trappen.

BELGA

BR>De International Board moet in principe een beslissing nemen op de 114e jaarlijkse vergadering, die op zaterdag 19 februari in het Engelse Clivenden wordt gehouden.

Het voorstel is gebaseerd op een experiment dat reeds twee jaar loopt op het eiland Jersey en in een paar lagere afdelingen in Engeland. Als een tegenspeler de vrijschopprocedure niet naleeft mag de scheidsrechter de gele kaart trekken en de plaats van de vrije trap 9,15 meter verleggen. Dit kan gebeuren als de afstand speler-bal wordt genegeerd, het leder ver wordt weggegooid, gepoogd wordt het beroeren van de bal te rekken door woord, gebaar of ander onsportief gedrag. Moet de bal na deze overtreding in het strafschopgebied belanden dan wordt die door de ref net buiten de fatale zone gedeponeerd.

Volgens secretaris-generaal Michel Zen-Ruffinen van de FIFA kan deze regelwijziging winst opleveren in de effectieve speltijd. "Voorts hebben de tests uitgewezen dat de sportiviteit de grote winnaar is van deze nieuwe regel", stelde de Zwitser nog. "Het risico van rechtstreekse bestraffing is ook een uitstekend afschrikkings- wapen".

De International Board moet zich ook buigen over een rist bepalingen met betrekking tot de publiciteit en over de vierstappen- regel van de doelman. Dit laatste voorschrift wordt nu zeer weinig bestraft door de scheidsrechters en zou kunnen vervangen worden door een maximumtijd. De keeper zou verplicht worden de bal in het veld te brengen binnen de vijf of zes seconden. Ook het afduwen op een tegen- stander en het foutief gebruik van de armen staan ter discussie net als het experiment met twee scheidsrechters op het veld en de toepassing van bestaande technologie om te bekijken of de bal al dan niet over de doellijn is gegaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer