Feyenoord maakt Nederlandse competitie spannender

EINDHOVEN -

Voor de tweede keer in minder dan een week heeft PSV verloren op eigen veld. Feyenoord won donderdagavond de topper in Eindhoven, zij het met de grootst mogelijke moeite (1-0). Zondag was de ploeg van Eric Gerets in eigen omgeving door Vitesse Arnhem uit het bekertoernooi gezet.

BR>Feyenoord doet zo weer geheel mee in de strijd om de titel. Dat mag een kunststukje worden genoemd, na de uiterst tegenvallende seizoensstart van de Nederlandse kampioen. De Rotterdammers, relatief nog maar twee punten van de koploper verwijderd, maakten de competitie bovendien nog spannender dan die al was. Vijf clubs staan op vijf punten of minder van de PSV, nog steeds de nummer één.

Feyenoord, dat drie seizoenen geleden voor het laatst verloor in Eindhoven, kwam na ruim twintig minuten op voorsprong. Paauwe schoof een vrije bal langs de muur en langs Waterreus. De treffer kwam vrij onverwacht. Tot dan kende het treffen weinig hoogtepunten.

Natuurlijk miste Feyenoord voorin de creativiteit van Kalou, afwezig wegens de Africa Cup. Ook Van Gastel onbrak (geblesseerd), terwijl Van Wonderen nog niet 'wedstrijdfit' is en daarom op de bank begon. De Rotterdammers kozen dan ook nadrukkelijk voor zekerheid. Af en toe een uitval, verder vooral consolideren.

PSV had er aanvankelijk nauwelijks een antwoord op. In het eerste deel was eigenlijk slechts sprake van één volledig uitgespeelde aanval. Via Rommedahl en Van Bommel kwam de bal voor de voeten van de vrijstaande Bruggink, die het ineens probeerde maar over schoot. Van Nistelrooy en Van Bommel hadden na Feyenoords score ook beiden aardige pogingen, maar schoten net naast.

Coach Gerets had aan Eindhovense zijde weer eens gekozen voor de aanvallende variant van het tweespitsensysteem, hetgeen betekende dat er offensieve spelers op de flanken stonden. Rechts het loopwonder Rommedahl, links het talent Bouma. Meestal echter misten de acties van PSV vaart en verrassing. Het gevaar Nilis, weliswaar hersteld van een knieblessure maar beginnend op de bank, werd duidelijk gemist.

Onmiddellijk na de hervatting zette PSV aan voor een offensief. Met aanmerkelijk meer overtuiging dan in het eerste deel. Bruggink en Van Nistelrooy troffen de vuisten van Dudek, Faber schoot net over, Van Nistelrooy verprutste een aardige kans door in het zijnet te knallen. Vervolgens leek Bruggink de gelijkmaker op de schoen te hebben, maar schoot in de armen van Feyenoords Poolse doelman. De Rotterdammers stelden er niets noemenswaardigs tegenover.

Pas laat, zelfs als laatste van de drie wissels, kwam Gerets met Nilis op de proppen. In de 74ste minuut om precies te zijn en de Belgische specialist van de vrije trap wist zich gesterkt door het gegeven dat zijn elftal sinds ruim zestig seconden een man meer in het veld had. De Visser maaide zeer onbesuisd Bruggink onderuit en kreeg van scheidsrechter Wegereef zijn tweede gele kaart.

Het nummerieke verschil deed de druk op het doel van Feyenoord slechts toenemen. Het verhaal werd eentonig. Opnieuw waren er goede pogingen - Van Bommel, Bruggink - steeds stond Dudek op de goede plaats in het Rotterdamse doel. Feyenoord had nog één noemenswaardige uitval. Cruz stond op het punt van scoren maar werd omvergetrokken door Vogel. Wegereef zag er geen strafschop in.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer