Speelgoed blijft onveilig voor kinderoren

Speelgoedgeweertjes zijn niet onschadelijk. Op termijn veroorzaakt zo'n ding, net als veel lawaaierig speelgoed, permanente gehoorschade. Vanaf 1 januari 2001 worden de geluidsnormen voor speelgoed in heel de Europese Unie verstrengd. De aanpassing is niet voldoende, zegt een oorspecialist van de KU Leuven. Hij voorspelt dat de huidige generatie volwassenen al op z'n 50ste een hoorapparaat nodig zal hebben.

Frank JACOBS

BR>

De Leuvense professor, die liever geen naam in de krant wil, noemt zichzelf met enig gevoel voor ironie

een roepende in de woestijn

: «Bescherming tegen lawaai is duur, en verkoop van lawaai-producerende speeltjes rendeert. Ondertussen zijn we wel bezig onze jeugd tot kreupelen om te bouwen. Uit studies blijkt dat geluidsoverlast onze jeugd (tussen 15 en 35) 10 levensjaren kost. Even uitleggen: normaal gezien neemt je gehoor per decennium met 5 dB af voor de lage tonen, en met 12 dB voor de hoge tonen. In grootvaders tijd betekende dat dat je tegen je 60ste, 70ste een hoortoestel nodig had. De huidige generatie zal dus al op z'n 50ste, hooguit 60ste een hoorapparaat moeten dragen.»

Walkman

Gehoorbescherming op het werk is behoorlijk geregeld. «Maar voor lawaai tijdens de vrijetijdsbesteding, zeg maar in de disco, is niets voorzien. Ander punt is lawaai door speelgoed,» aldus de professor. In België zijn er op dit moment al EU-normen van kracht voor de dB-niveaus van verschillende categorieën speelgoed. Die zullen vanaf 1 januari 2001 verstrengd worden. Het luide speelgoed dat uw kroost afgelopen eindejaar van Sint of Kerstman kreeg, beantwoordt nog aan de oude normen. Kunnen die cadeautjes kwaad? Dat is niet onmogelijk, want: «Ik vind die nieuwe normen nog te hoog. Voor een walkman zou dat 90 dB zijn: in Frankrijk is het maximum dB-niveau voor walkmans vastgelegd op 85 dB, en dát is eigenlijk al te luid. De eigenlijke grens zou moeten zijn: 85 dB voor toestellen die lage tonen produceren, 80 dB voor hoge tonen.»

Toets

De verlaging van de EU-normen is een goede zaak, maar gaat dus niet ver genoeg. In Groot-Brittannië heeft 1 volwassene op 2 gehoorproblemen. Vaak beginnen die in de kindertijd. Het Britse doveninstituut pleit daarom nu voor waarschuwingen op speelgoed luider dan 80 dB (decibel). «Ik sluit me aan bij het Britse voorstel om speelgoed dat lawaai boven de 80 dB produceert, van waarschuwingsstickers te voorzien.»

Dat zulks er voorlopig niet inzit, en dat zelfs de gereduceerde decibel-niveaus te hoog zijn, heeft een simpele verklaring, meent de prof: «Er zijn grote economische belangen mee gemoeid. We moeten niet vergeten dat het, ook bij de 'maximum-waarden' voor dB om gemiddelden gaat. Hoeveel gehoorbeschadiging er optreedt, hangt af van vier factoren: de intensiteit (luidheid), de frequentie (laag of hoog), de duur van het geluid, en de persoonlijke gevoeligheid. Die verschilt uiteraard. Testen wijzen uit dat je na een uur geluidsoverlast al gehoorschade oploopt. Een gedeelte daarvan is sowieso permanent.»

Hoe kunnen ouders weten of speelgoed niet te luid is voor kinderoren? «Een goede toets: draai het volume van het speeltje tot driekwart open. Vindt u het dan te lawaaierig, koop het dan niet.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer