KBC en Fortis trekken naar Batibouw met duurdere rente

Lenen wordt opnieuw iets duurder. De KBC Bank en Fortis Bank trekken hun tarieven op. Afhankelijk van de gekozen formule komt er 0,10 procent tot 0,30 procent bij. Voor een krediet met vijfjaarlijkse aanpasbaarheid van de rente moet vanaf vandaag bij KBC 6,40 procent worden betaald tegenover 6,20 procent tot nog toe. Per geleend miljoen stijgt het af te betalen maandelijkse bedrag daardoor van 7.182 naar 7.292 frank voor wie een lening op 20 jaar afsluit.

Johan VAN GEYTE

BR>

Is het niet vrij uitzonderlijk dat een bank haar tarieven verhoogt aan de vooravond van de Batibouw-beurs? «We volgen gewoon de algemene evolutie van de rente. In oktober vorig jaar, toen we de rente optrokken tot 6,20 procent, bedroeg de kostprijs van het spaargeld dat we omzetten in leningen 5,20 procent. En intussen is die steeds verder gestegen. Eind vorige week, toen we onze beslissing namen, bedroeg onze eigen kostprijs al 5,50 procent. Daarom verhogen we nu de rente voor onze klanten tot 6,40 procent,» zegt Lut De Lombaerde van KBC.

De nieuwe tariefverhoging zorgt er voor dat het historische dieptepunt weer een stukje verder achter ons ligt. Tijdens de Batibouw-campagne van 1999 moest er voor een krediet, waarvan de rentevoeten elke vijf jaar konden worden aangepast, amper 4,60 procent worden betaald.

De hogere rente zorgt overigens ook voor een andere verschuiving. «Begin vorig jaar kozen 70 procent à 75 procent van onze klanten nog voor een krediet met vaste rente. Nu schakelen ze meer en meer over naar een lening met vijfjaarlijkse aanpasbaarheid van de intrestvoeten of naar een formule waarbij de rente de eerste tien jaar vastligt om vervolgens om de vijf jaar te worden aangepast,» aldus nog De Lombaerde.

Fortis

De omschakeling is vlug te begrijpen. Voor een lening met vaste rente over 20 jaar moet voortaan al 7,40 procent worden betaald. Een volle procent meer dus dan voor een krediet met vijfjaarlijkse aanpasbaarheid van de rente.

Dat tarief van 7,40 procent staat nu overigens ook op de tarievenlijstje van de Fortis Bank. Per geleend miljoen moet voor deze formule 7.852 frank worden betaald of zo'n 560 frank meer dan voor een krediet met vijfjaarlijkse aanpasbaarheid van de intrestvoeten.

Een krediet met jaarlijkse aanpasbaarheid van de rente blijft het goedkoopst. De KBC afficheert hiervoor een tarief van 5,05 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer