Recordmaand voor Easdaq

Terwijl de Brusselse beurs in zak en as zit, heeft de elektronische schermenbeurs Easdaq een recordmaand achter de rug. Januari was immers een topmaand, zowel wat prestaties als wat verhandelde volumes en beurskapitalisatie betreft. Maar liefst vijf aandelen verdubbelden op een maand tijd in waarde. Vorige maand was Swan de blikvanger op de Easdaq. De koers van dit aandeel steeg op maandbasis met 217 %.

Jos STERK

BR>

In januari bereikte de Easdaq All Share Index een nieuw historisch hoogtepunt op 2.168,62 punten. Het hoogste slot werd op 28 januari opgetekend en bedroeg 1741,63 punten. Het verschil met het vorige cijfer geeft aan dat sterke koersschommelingen op de Easdaq niet zelfzaam zijn.

Vanaf de lancering op 27 november 1996 is de index met 466% gestegen. Op maandbasis bedroeg de stijging 14%. Een paar op de Easdaq genoteerde aandelen onderscheidden zich vorige maand in positieve zin. Naast softwarebedrijf Swan (plus 217%) waren dat IT-bedrijf Algol (plus 129%), biotechbedrijf Chemunex (plus 117%), internetbedrijf Yline Internet (plus 104%) en softwarebedrijf Bricsnet (plus 100%). Andere belangrijke stijgers JSB Software Technologies, Autonomy, Algo Vision en ActivCard.

Bovendien was de handel op de Easdaq in de loop van januari drukker dan ooit. Op 28 januari werd een absolute piek opgetekend, met een verhandeld volume van 206 miljoen euro. Ter vergelijking: gemiddeld werd op de elektronische schermenbeurs in januari dagelijks voor 15,1 miljoen euro verhandeld. Over de volledige maand januari bedroeg de omzet 2,1 miljard euro en dat was 593% meer dan tijdens januari 1998.

De gezamenlijke waarde van alle op de Easdaq genoteerde aandelen bedroeg op 31 januari 49,6 miljard euro. Dat cijfer lag 193% boven het niveau dat een jaar voordien werd opgetekend. Ten opzichte van 1 januari 2000 lag de beurskapitalisatie op 31 januari toch ook al 16% hoger, wat te maken had met de sterke stijging van de koersen van een aantal aandelen. De waarde van een gemiddeld op de Easdaq genoteerd bedrijf bedroeg op de laatste dag van vorige maand 886 miljoen euro.

Op 31 januari noteerden 66 bedrijven op de Easdaq, met als meest recente nieuwkomers 10 belangrijke aandelen die ook op de Amerikaanse tegenhanger Nasdaq noteren. De aanwezigheid van zwaargewichten als Microsoft, Intel, Oracle, Amazon.com en Dell zorgde natuurlijk voor extra handel. Vanaf 7 februari komen daar nog eens vijf andere Nasdaq-aandelen bij. In een wat verdere toekomst kunnen nog meer Nasdaq-aandelen een dubbelnotering op de Easdaq krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer