ECB verhoogt rente met een kwart punt

BRUSSEL -

Jo.S.

BR>Na de Amerikaanse Centrale Bank (FED) verhoogde gisteren ook de Europese Centrale Bank (ECB) haar basisrente met een kwart punt tot 3,25 procent. De rentestijging is bedoeld om de inflatie het gras voor de voeten weg te maaien, maar zou ook de koers van de euro moeten ondersteunen. De Europese eenheidsmunt liet vorige week een nieuw dieptepunt optekenen onder 0,97 dollar. Op de Belgische beurs ging de Bel 20 meer dan 3 procent omhoog, de beleggers waren immers tevreden dat de renteverhoging nog beperkt bleef.

Het optrekken van de rente gebeurt vroeger dan verwacht en dat geeft aan dat Europa zich wel degelijk zorgen begint te maken over het inflatiepeil. Een dag eerder had ook de FED haar belangrijkste rentetarief met een kwart punt opgetrokken. Bovendien liet voorzitter Greenspan doorschemeren dat de rente in de Verenigde Staten nog verder kan stijgen.

Voorzitter Duisenberg van de ECB gaf deze week toe dat een verdere verzwakking van de euro het inflatie-gevaar in Europa nieuw voedsel kan geven. Het lijkt dan ook waarschijnlijk dat de Europese basisrente vroeg of laat zal worden verhoogd. Op de valutamarkten stabiliseerde de koers van de euro de jongste dagen, nadat de Europese eenheidsmunt voordien flinke klappen had moeten incasseren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer