Nederland helpt NASA bij luisteren naar verdwenen Marssonde

PASADENA - De NASA heeft internationale hulp gevraagd om iets te vernemen van haar verdwenen Mars Polar Lander (MPL), zo meldt een goede bron. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau heeft onder meer in Nederland aangeklopt.

BR>De vluchtleiding heeft dinsdag een serie commando's gestuurd naar het ruimtetuig dat op 3 december nabij de zuidpool van de Rode Planeet diende te landen. Maar vanaf het ogenblik dat het tuig de dunne atmosfeer van Mars binnendook, is er niets meer van gehoord.

De verstuurde instructie luidde een teken van leven te geven vanaf woensdagavond. Daarmee werd ingegaan tegen de beslissing van 17 januari om het tuig op te geven.

Ingenieurs hadden immers in data van een parabolische radio-antenne van de Stanford Universiteit in Californie gemeend twee UHF-signalen te hebben ontwaard die van de MPL konden komen.

De zwakke signalen staken tussen data die de 45 meter telescoop tussen 18 december en 4 januari had vergaard. De NASA heeft nu aan radio-observatoria in Engeland, Italie en Nederland om hulp bij het luisteren naar een mogelijke piep van de 165 miljoen dollar kostende sonde.

De Nederlandse Stichting voor Astronomisch Onderzoek liet vrijdag al weten haar veertien radio-antennes van 25 meter te Westerbork ter beschikking te stellen. Dat gebeurt vanaf eind volgende week. Een signaal van de MPL kan enkel via de UHF-antenne komen en zeer zwak zijn. Het heeft het equivalent van een lichtje op een Kerstboom op Mars. De Nederlandse radiotelescoop is de meest gevoelige ter wereld wat betreft de frequentie waarop de MPL zou uitzenden. Normaal wordt het observatorium gebruikt voor de studie van de zwakke natuurlijke signalen van verafgelegen sterrenstelsels en sterren.

Volgens de ingenieurs van Stanford kan het nog enkele dagen duren eer is uitgemaakt of de sonde inderdaad heeft geantwoord. Volgende week worden trouwens nieuwe commando's gestuurd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer