Chandratelescoop bevestigt bestaan zwart gat in naburige nevel
WASHINGTON - De vorig jaar gelanceerde Chandratelescoop heeft bevestigd dat er zich in het centrum van de Andromedanevel een zwart gat zou bevinden. Dit heeft de NASA meegedeeld.
BR>De Andromeda is een spiraalvormige nevel. Met twee miljoen lichtjaar is het de meest nabije buur van onze Melkweg. Eerder had de Hubble Ruimtetelescoop aangegeven dat zich in de kern van de Andromedia een supermassief gat zou bevinden. Het zou een massa hebben die meer dan dertig keer zo groot als die van onze Zon.
Wetenschappers zochten met de Chandraröntgensatelliet bevestiging. De telescoop richtte zich op 13 oktober naar de Andromeda. Naast röntgenstraling die vermoedelijk van dubbelsterren afkomstig is, was er ook een stralingsbron, precies in het galactisch centrum waar het zwart gat wordt vermoed.
Merkwaardig is dat de temperatuur van de accretieschijf slechts een miljoen graden Celsius is. Wat voor röntgenastronomen extreem koud is en afwijkt van de regel dat de temperatuur een gelijkaardig niveau moet halen van andere, lichtere, systemen.
Andere bronnen van röntgenstraling in de Andromeda halen immers tien miljoen graden. Het betreft waarschijnlijk binaire systemen waarbij een normale ster rond een neutronenster of een klein zwart gat draait. De normale ster voedt de accretieschijf rond zijn begeleidende ster met materie, wat resulteert in röntgenstraling van die hete schijf.
Hoofdpunten
Tamer Cankurtaranoglu (Krautz/The Max): “De mijnwerkers komen me met tranen in de ogen bedanken”
Mysterieuze Chinese ballon uit de lucht geschoten, misnoegd China dreigt met “een passend antwoord”
Ongevraagd een dure geschenkdoos ontvangen? Dan mag je ze houden
Tongerse cafébaas (45) overleeft ongeval niet: “Hij kluste ’s nachts bij om zaak open te houden”