Space Shuttle vliegt over ons land

CAPE CANAVERAL -

Vanavond om 18.47 uur wordt de Space Shuttle Endeavour vanop Cape Canaveral de ruimte ingeschoten voor een reis om de aarde van elf dagen. Bij helder weer zal het ruimtetuig ook hier te zien zijn. Uitzonderlijk immers doorkruist de Endeavour in zijn baan om de aarde ook ons land.

A.O.

BR>

Als alles naar wens verloopt, zal het ruimteschip een 20-tal minuten na de lancering vanop Belgische bodem zichtbaar zijn. Volgens de mensen van Volkssterrenwacht Urania gaat het hier om een helder lichtpunt aan de hemel. "Een beetje als een bewegende ster," zegt Marc Van den Broeck van Urania. "Het is te vergelijken met wat je ziet als MIR overvliegt, of satellieten. Het gebeurt echter niet zo vaak dat de Space Shuttle over onze streken vliegt. De banen die de Shuttle beschrijft, concentreren zich veelal rond de evenaar. Maar ook Dirk Frimout is indertijd over Belgi' gevlogen." Een ruimteschip heeft 1,5 uur nodig om rond de aarde te cirkelen. Afhankelijk van de verschillende banen die het ruimteschip zal beschrijven, zal de Space Shuttle dus meer dan eens zichtbaar zijn. Vlak na de lancering van het tuig zal de Nasa de precieze plaatsen en tijdstippen via internet bekendmaken.

Kaarten

De Endeavour telt zes bemanningsleden, twee vrouwen en vier mannen. Op zijn vlucht heeft de Endeavour radarsensoren aan boord. Bedoeling is hiermee uiterst nauwkeurige driedimensionale beelden van het aardoppervlak te schieten. Het ruimtetuig zal op die manier maar liefst 80 procent van het aardoppervlak in kaart brengen, of anders, het hele gebied tussen 60 graden noorderbreedte en 54 graden zuiderbreedte. Met de resultaten komen onderzoekers meer te weten over aardbevingen en klimaatsveranderingen. De gegevens zijn ook van cartografisch belang. Verder halen ook mobiele telefoonnetwerken voordeel uit de hoogtekaarten van de Endeavour omdat ze hiermee de beste posities voor de zendmasten kunnen bepalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer