Nederland geschokt door zelfmoord-site

DEN HAAG - Een Nederlandse internet-pagina met praktische adviezen over zelfmoord heeft de afgelopen dagen een stroom van reacties losgeweekt bij onze noorderburen. Zowel binnen de politiek als daarbuiten noemt men de site 'onverantwoord', 'schokkend' of op zijn minst 'onverstandig'. De anonieme webmaster vindt de heisa overdreven: «Deze pagina's zijn absoluut niet bedoeld om mensen aan te zetten tot zelfmoord.»

GPD/D.B.

BR>

is al ruim een maand actief. Maar sinds de Nederlandse Volkskrant in haar zaterdageditie een artikel schreef over de site, is het hek van de dam. Nederland reageert verontwaardigd, maar de praktische toon

(«je moet wel zeer diep snijden»)

en de harde adviezen

(«Spring van een hoog gebouw, minimaal tien verdiepingen, maar liefst hoger. Zorg dat je landt op beton.»)

zijn volgens de maker vooral bedoeld om mensen te helpen die dood willen. De webmaster zegt niet te geloven dat zijn pagina kan aanzetten tot zelfmoord. «Misschien helpt het lezen over zelfmoord sommigen zelfs het niet te doen.»

Scheermesjes

Op de site, waarop ook songteksten en gedichten te vinden zijn, wordt de lezer gewezen op de mogelijkheid om nabestaanden zoveel mogelijk te ontzien bij het ontdekken van de zelfmoord. Voor een trein springen wordt als methode niet aanbevolen, omdat het de conducteur een trauma bezorgt. De mysterieuze Thisbe geeft aan ook zelf met de zelfmoordgedachten rond te lopen: «Praten over zelfmoord is op de één of andere manier ook een aangename afleiding. Vandaar dat ik nu mijn dagen doorbreng met het werken aan deze site in plaats van met scheermesjes in mijn bed te liggen.»

De maker waarschuwt aan het begin van de site voor het schokkende karakter ervan. Op de openingspagina laat ie je de keuze tussen verdergaan en een

'laat maar zitten'

-button. Over zijn beweegredenen lezen we: «Ik realiseer me dat voor veel mensen zelfmoord een schokkend onderwerp is, pijnlijk zelfs. Toch geloof ik dat het goed is er meer vanaf te weten, zodat als je het doet, je het goed doet. Dat je niet je hele leven in een rolstoel, blind en doof en verlamd, hoeft door te brengen omdat je dacht dat je doodging van een

medicijnkastjescombinatie

Verbieden

Er zijn Nederlanders die geen moeite hebben met de site. Dat blijkt uit enkele reacties op het gastenboek. Die variëren van «blij dat ik hierover eindelijk met anderen kan communiceren» tot «waar maakt men zich zo druk om?»

Maar de meeste noorderburen vinden dat de zelfmoord-pagina's niet kunnen. Psychiaters vrezen dat mensen die dood willen, met de tips van de site over de streep getrokken worden. De wetenschappers stippen daarbij aan dat ongeveer tachtig procent van de mensen die ooit een poging tot zelfmoord deden, nadien blij is dat zij het overleefden.

Ook politici van uiteenlopende strekkingen hebben zich al laten horen. Tweede-kamerlid Ross (CDA) liet weten dat dergelijke «pseudohulpverlening verboden moet worden.» PvdA'er Oudkerk zou de site het liefst verbieden, maar wijst op de mogelijkheid de informatie van buitenlandse sites te halen. VVD'er Vos noemt de site «onverstandig» en wil vooral met de maker ervan in contact komen.

Iets wat wij overigens gisteren ook tevergeefs probeerden. Thisbe - de schuilnaam ontleent hij/zij aan het verhaal van de Romeinse auteur Ovidius waarin Thisbe zichzelf doodt nadat haar geliefde Pyramus zelfmoord had gepleegd - is blijkbaar toch wel geschrokken van de reacties die de site heeft uitgelokt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer